top of page

1-Year Anniversary Article XL

Door: Marre Pieper & Maureen Vreeburg


Lieve, fantastische filmfreaks,


het is inmiddels een jáár geleden dat we deze filmblog begonnen zijn! En wat zijn we blij met deze blog in ons leven. Er gaat best wat tijd in zitten, maar het is het allemaal waard. We zijn heel dankbaar dat we op deze manier een team zijn, omdat we beiden zo’n liefde voor film hebben. Door werk en uit elkaar wonen spraken we elkaar niet erg veel meer, maar door deze blog zijn we ook weer veel closer geworden, hoe mooi is dat! In de tijd dat wij elkaar kennen zijn er meerdere momenten geweest waar je duidelijk kan zien dat wij echt geobsedeerd zijn door films. Om te vieren dat wij een jaar lang al bezig zijn met het blog hebben we onze favoriete momenten verzameld van onze vriendschap waar films de hoofdrol spelen. We vertellen nu voor het eerst samen hoe de liefde voor films ons samen heeft gebracht!Marre: Laat ik beginnen met hoe Maureen en ik elkaar hebben ontmoet: the beginning of a friendship. Maureen en ik hebben elkaar leren kennen omdat we op dezelfde middelbare school zaten. In de vierde begon ik om te gaan met vrienden die zich ook in Maureen’s vriendengroep bevonden. Hierdoor leerden wij elkaar wat kennen maar nog niet zo heel goed. Zo ging het door tot het begin van de 6de. Op mijn 18de verjaardag had ik in mijn slaapkamer een enorm blanket fort gebouwd. Ik gebruikte wat zware boeken om de dekens goed vast te krijgen en één van die boeken was ‘1001 films die je gezien moet hebben’ van Steven Jay Schneider. Ik had Sharon en Maureen ook uitgenodigt want het voelde raar om ze er niet bij te hebben ook al waren we niet heel close. Tijdens het feestje viel mijn blanket fort een beetje uit elkaar, gelukkig nadat we de taart hadden gehad met kaarsjes(een wonder dat dat het gewoon mocht van mijn ouders). Het lot liet het boek recht in Maureen’s schoot vallen en ze was eigenlijk een beetje in shock. Maureen had namelijk een soortgelijk boek van van Steven Jay Schneider maar dan genaamd: ‘501 Filmregisseurs’. Blijkbaar wist Maureen helemaal niet dat ik een filmfan was! We begonnen over films te praten en ja dit klinkt een beetje cliché maar eigenlijk zijn we nooit gestopt.


Maureen: Een van mijn favoriete hoogtepunten van onze vriendschap is wel ons infamous Oscar feestje. Zoals wij in onze vorige twee podcast afleveringen noemden, waren we altijd heel enthousiast over de Oscars als tieners. Zo gaven we op onze 19e een Oscars feestje. Dat was nog toen ik bij mijn moeder woonde. Wat voor onze vriendinnen gewoon een leuk feestje was met de Oscars als thema, was voor ons een serieuze nabootsing van de Oscars. Zo hadden we met Allyne veel Oscar beeldjes gekleid en goud geverfd. Ook hadden we voor de bekende categorieën van de prijzen enveloppen gemaakt met zogenaamde winnaars uit onze vriendengroep erin. We hadden van de gang een rode loper gemaakt met het Oscar logo overal op de muur. Iedereen moest in galajurken komen en wij maakten dan rode loper foto’s van iedereen. Ook hebben we het helemaal gefilmd. Marre en ik waren zogenaamd de hosts van de avond. Het probleem was, onze vriendinnen zaten helemaal niet te wachten op een serieuze avond. Met als gevolg dat ze lekker door ons heen gingen kletsen en begonnen te klieren en kutten. Marre en ik probeerden ons verhaal te doen, maar raakten steeds gefrustreerder doordat niemand luisteren. Dit ging zo ver, dat Marre en ik op een punt bijna half huilend in onze galajurken stonden met envelopjes in onze handen. Over te ver gaan en jezelf te serieus nemen gesproken...Marre: Onze passie komt niet alleen maar in fysieke vorm voor zoals het Oscar feestje maar ook online. Sommige onder ons zullen wel gehoord hebben van de site IMDb, of te wel Internet Movie Database. De plek op het internet waar je alle informatie kan vinden of films, series en acteurs. Het klinkt misschien als een shady website maar het is ook onder hollywoodsterren de site om informatie te vinden. Je bent pas legit een acteur als je een IMDb pagina hebt vind ik. Op deze site kun je dus ook films en series een cijfer geven. Als gewone member kun je dat doen maar ook als een critic. Hierdoor krijg je dus bij veel films en series een accuraat idee van wat het publiek er van vond en wat de critici ervan vonden. Zodra je een film een cijfer hebt gegeven onthoudt IMDb dat ook, hierdoor krijg je dus ook te zien hoeveel films en series je dus hebt gezien. Ook kun je een watchlist samenstellen van alles wat je nog wil zien (Ik heb op dit moment 1150 dingen in mijn watchlist staan) Sinds december 2013 heb ik al een IMDb account en rate ik elke film en serie die ik heb gezien. Sinds Augustus 2016 heeft Maureen ook een IMDb account. Wij begonnen elkaar vaak te stalken en ook een beetje een wedstrijd te houden met hoeveel films we wel niet hadden gezien. We besloten uiteindelijk om een wedstrijd te houden wie de meeste films kon zien in een jaar (ja, we zijn echt gek). Maureen en ik hebben bijna dagelijks IMDb afgestruind naar films en series die we hadden gezien maar nog geen cijfer hadden gegeven. En we keken natuurlijk zoveel mogelijk nieuwe dingen. Ik had toen een tijd last van slapeloosheid en ik heb toen soms wel 5 films op één dag gezien! Best slecht eigenlijk want op een gegeven moment kon ik ze echt niet uit elkaar halen. Uiteindelijk heb ik gewonnen en probeert Maureen nog steeds om mij in te halen, maar ja. Zal het haar ooit lukken? he he he he (voor de nieuwsgierige aapjes onder ons, ik heb op dit moment 2442 ratings op IMDb en Maureen 1344)


Maureen: Even tussendoor heb ik nog een voor mij heel leuke herinnering aan Marre en haar enthousiasme over films. We gingen een keer op een middag in mijn moeder’s huis de musical film ‘Hairspray’ kijken. Ik ben niet zo van musicals, maar soms kan ik ze wel waarderen en ik vind wel dat ik de classics gezien moet hebben. Deze had ik nog niet gezien (wel een schoolmusical hier van)’ en Marre was erg enthousiast over de film dus gingen wij hem samen kijken. Als je met Marre een musical film gaat kijken, moet je verwachten dat ze niet netjes stil gaat zitten en de film gaat volgen. Je krijgt er meteen een soort live experience bij van een meezingende, dansende Marre en oprecht is dat fantastisch om te zien. Ik herinner me nog dat na de film afgelopen was, Marre zo vol met energie zat door alle vrolijke liedjes uit de film, dat ze de tuin in rende en even in haar eentje door de hele tuin ging dansen. Ik bewonderde haar vanuit de keuken. Zo’n bijna elfjes-achtig enthousiasme wat me echt warm maakte van binnen. Ik staarde naar haar met een grote glimlach.Maureen: Ondanks dat wij dus erg van films houden zijn wij nooit met zijn tweetjes naar de bioscoop gegaan. Toen de film 'The Shape Of Water' uitkwam, besloten wij hier samen heen te gaan. Dit omdat Marre de wedstrijd gewonnen had over wie de meeste films gezien had. We waren nog nooit met zijn tweetjes naar de bioscoop geweest en aangezien ik in Deventer werkte en Marre er woonde konden we elkaar sowieso makkelijker zien. Een avondje uit werk besloten wij te gaan. Mind you, we waren toen 20 jaar. Enthousiast en vrolijk kwamen we bij de balie aan en vroegen we om twee tickets voor The Shape Of Water. Hierop vroeg zij: "Mag ik jullie ID's zien?" De film was voor 16+. Stomverbaasd vertelden we haar dat we deze niet bij ons hadden, omdat we 20 zijn en niet verwacht hadden dat we die nodig zijn hebben voor de film. We waren namelijk al jaren niet meer om onze ID gevraagd bij de bioscoop. Zij bleef stug volhouden dat ze toch echt onze ID's moest zien voor ze ons naar binnen wilde laten. Ze geloofde oprecht dat we 15 konden zijn. Uiteindelijk konden we regelen dat we foto's konden laten zien, die we snel door de mensen thuis lieten maken. Onze mood was compleet omgeslagen en zwaar beledigd gingen we in de ruimte zitten. En toen kwam ze na 5 minuten naar ons toe om te vertellen dat de film al begonnen was.. Met rode koppen vluchtten we snel de zaal in.


Maureen: Het is zo mooi om iemand te vinden die een bepaalde passie met je deelt. Als je ergens passievol over bent, wil je er bijna non-stop over praten. De mensen om je heen worden gauw gek. Het is ook niet zo gek dat mensen fanclubs voor dingen oprichten, om anderen zoals zij te vinden, zodat ze minder alleen zijn. Bij Marre en mij gebeurde dat heel natuurlijk. Ik weet dat ik op een gegeven moment ging nadenken en mij besefte dat hoe vaak ik Marre ook zag, letterlijk 90% van onze gesprekken gingen (en gaan) over films. Ofwel over een film die een van ons gezien heeft en wil aanraden of afkraken, ofwel een te gek feitje die een van ons gelezen heeft, er kan geen einde aankomen. Er zijn zoveel films op deze wereld uitgebracht dat je er letterlijk een compleet leven, zonder pauzes over zou kunnen praten. Vooral als je zo druk bent als dat Marre en ik zijn. We betrapten onszelf erop dat als we met Sharon (die jullie onderhand wel kennen doordat ik haar vaak noem in blogs) zijn zij vaak stilviel, omdat wij weer over films begonnen te praten en Sharon echt niet meer wist wat ze ermee aan moest. Het is niet eens een passie meer, het is een obsessie. Marre en ik gaan ook zo ver dat we zo graag dingen willen meemaken die typisch zijn van films. Dus als we ook dingen meemaken die op een filmscène lijken, vinden we dat heel cool. Al zijn het mindere dingen. We vergelijken ook heel veel dingen uit onze levens of dat van mensen om ons heen met films. Samen kunnen we hier zo in opgaan, heerlijk is dat (en nu is onze blog mooi een extra uitlaatklep, zodat we hopelijk de mensen dichtbij ons iets minder irriteren).


Marre: Sinds ik dus een enorme fan ben van films en ze zo’n invloed hebben op mijn gedrag en outfits leek het mij echt perfect om een filmblog te beginnen. Mijn vriend vond het ook een leuk idee dus ik besloot te beginnen. Ik had al drie artikelen geschreven en een kleine opzet voor een website gemaakt. Maar toen begon ik eigenlijk vast te lopen. Ik begon ook als vrijwilligerscoördinator bij het Imagine Film Festival en het blog kwam een beetje op een laag vuurtje. Toen kwam de Corona-crisis en zaten Maureen en ik opeens alle dagen thuis zonder enige invulling van onze dagen. Beide deed dit ons echt niet goed. Ik denk dat veel mensen zich kunnen herkennen in de eenzaamheid en verveling die wij toen voelden. Toen kreeg ik opeens een mailtje dat Maureen mij een bestand via WeTransfer wilde sturen. Ik ging het meteen downloaden (dat duurde eventjes want het bestand was echt 3 GB) en het bleek een videopitch te zijn. Een videopitch over het samen beginnen van een blog over films! Ik werd meteen enthousiast en reageerde ook binnen echt 5 seconden. Maureen zorgde ervoor dat ik het enthousiasme weer terug kreeg en ook nog eens een partner in crime had. Wij praten toch altijd over films dus waarom zouden wij niet samen kunnen doen, en dan ook nog eens als entertainment voor andere? Omdat Maureen en ik zoveel films kijken, nemen we onbewust veel gedrag over van onze favoriete karakters. I mean, ik weet niet eens hoe vaak mijn outfits zijn geïnspireerd door random personages. Maar we nemen ook levenslessen over uit films en daarom besloten we om ons blog ‘A Filmfreak’s Guide to Life’ te noemen. En zo zijn we eigenlijk begonnen en zijn we nu al een jaar verder en hebben we nu een podcast, een shop en youtube video’s!Dit waren dus een paar momenten van uit ons bestaan als filmfreaks. Hopelijk hebben jullie genoten van deze persoonlijke kijk in onze wereldje en hebben jullie het gevoel dat jullie ons nu kennen. Wij zijn van plan om samen nog vele artikelen te schrijven en tekeningen te maken en jullie leven te verbeteren met fantastische levenslessen. Of dat nou door onze artikelen komt, of onze podcasts of natuurlijk onze video’s. En mensen vergeet natuurlijk niet te subscriben en onze merchandise te kopen.


16 views2 comments

Recent Posts

See All
bottom of page