top of page

6 Films over Archeologie (goed & slecht)

Door Marre Pieper


Mijn moeder is archeoloog en ik ben opgegroeid in een huis vol met scherven en potjes. Het is een fascinerend beroep waarin je leert dat elke kleine vondst belangrijk is. Archeologie is niet een vak die heel veel voorkomt in films. Je hebt een paar bekende archeologen zoals Indiana Jones en Lara Croft, maar dat zijn niet echt archeologen, maar daarover straks meer. Omdat ik het ontzettend cool vind dat mijn moeder een archeoloog is heb hier op een rijtje zes archeologie films, welke je wel moet kijken en welke zeker niet. Hopelijk leren jullie ook wat meer over dit bijzondere vak en wat een archeoloog nou precies doet, en nee dat is niet dino’s opgraven.


Tekening door Marre Pieper


Alle Indiana Jones films (1981-2008)

Dit is wel de meest bekende filmreeks over een archeoloog. De filmreeks bestaat uit uit Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark (1981), Indiana Jones and the Temple of Doom (1984), Indiana Jones and the Last Crusade (1989), Indiana Jones and the Crystal Skull (2008) en er komt in 2022 nog een film. De films gaan over Indiana Jones, een archeoloog die verschillende avonturen beleeft, zoals het vechten tegen de Nazi’s. In al deze films gedraagt Indiana Jones zich niet een keer als een archeoloog. Hij verwoest allemaal unieke artefacten alleen maar omdat hij gaat voor het artefact die het meeste goud heeft. Als archeoloog is elke scherf en pot belangrijk. Het vak gaat juist om het bestuderen van mensen die vroeger leefde. Het gaat helemaal niet over schatten vinden. Ondanks dat Indiana Jones gewoon een simpele grafrover is zijn de films wel vermakelijk. Vooral de eerste drie zijn wel echte klassiekers die je gezien moet hebben.

Bron: Lucasfilm


The Dig (2021)

The Dig is een nieuwe film uit 2021 van Netflix. De film volgt amateur archeoloog Basil Brown terwijl hij wordt ingehuurd door Edith Pretty om mysterieuze heuvels uit te graven die zich op haar land bevinden. Edith denkt dat het grafheuvels zijn en is heel nieuwsgierig naar wat zich bevindt onder alle lagen aarde. Ze vinden een ongelooflijke schat en daarna begint de politiek van welk museum de eer neemt. Ik raad deze film iedereen aan! De film vindt zich plaats net voor de tweede wereldoorlog, waardoor er ook nog extra spanning is. Deze film heeft eigenlijk alles: een goed plot, prachtige beelden en een goede laag emoties. Deze film laat goed zien dat , vooral vroeger, archeologie als iets voor de elite werd gezien. Er zijn veel ontdekkingen waar andere mensen onterecht de eer hebben toegeëigend zoals bij Basil Brown. Het is een heel mooie film en een heel goede aanrader.

Bron: Netflix


Lara Croft (2001-2003)

Er bestaan drie Lara Croft films: Lara Croft: Tomb Raider (2001), Lara Croft: Tomb Raider- The Cradle of Life (2003) en Tomb Raider (2018). De nieuwste variant van de film heeft een redelijk plot en goede actie scenes. Ook speelt Alicia Vikander een Lara Croft die geen archeoloog is, dus die film is niet van toepassing. Dit gaat vooral over de andere twee films waarin Angelina Jolie de hoofdpersoon speelt met een verschrikkelijk Engels accent. Deze films zijn het echt niet waard om te zien. Ze proberen voor dezelfde vibe te gaan als de Indiana Jones films: Lara Croft is ook een archeoloog op zoek naar kostbare schatten, maar dat lukt totaal niet. De special effects zijn heel slecht je ziet overduidelijk dat het computer geanimeerd is, er klopt niks van het plot en het acteerwerk is ook niks om naar huis te schrijven. Maar er is één ding wat ik persoonlijk het meest irritantste vond, waardoor ik de films nooit meer ga zien. Daniel Craig speelt de tegenspeler van Lara Croft, Alex West, en hij heeft een verschrikkelijk Amerikaans accent. Ze hebben een Brit met een Amerikaans accent en een Amerikaan met een Engels accent. LAAT ZE GEWOON IN HUN EIGEN ACCENT PRATEN. Ik raad deze film dus totaal niet aan.

Bron: Paramount Pictures


The Mummy Franchise (1999-2001)

The Mummy Franchise bestaat uit drie films: The Mummy (1999), The Mummy Returns (2001) en The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor. Ik vind dit echt fantastische films. Als kind keek ik deze voor het eerst samen met mijn moeder, de archeoloog, en wij vonden het fantastisch. We dachten eerst dat het een soort parodie was op films zoals Indiana Jones en Lara Croft, maar het zijn ze niet. Toch zijn het echt fantastische films, persoonlijk vind ik ze beter dan de andere archeologische film series. De film gaat over de archeoloog Evelyn die op zoek gaat naar een verstopte tempel samen met haar neef en avonturier Rick. De film vertoont Evelyn als een betere archeoloog dan Indiana Jones en Lara Croft want zij vind alles belangrijk om te vinden en niet alleen de schatten met kostbare waarden. De films zijn grappig en elk karakter is interessant. Ik raad deze films zeker aan, vooral als je fan bent van Egypte en mummies zijn deze films een must-see.

Bron: Universal Pictures


Stargate (1994)

Stargate begint al heel interessant voor het begin van een archeologische film, namelijk met een ruimteschip in de vorm van een piramide. Dan is er een stuk waar je een archeologische opgraving ziet in een bijzonder gebied Egypte. Er zijn nog steeds zoveel onverklaarbare mysteries in dat land te vinden, dat ik bijna elke Egyptische archeologische film wel leuk vind. In deze films zit voor de rest niet heel veel archeologie, maar het lost wel de vraag op: ‘Wie hebben de piramides gebouwd?’. Volgens Stargate was dat dus een alien die Ra werd genoemd door de Egyptenaren. Ra is ook de naam voor de zonnegod. Ondanks dat Ra een tyrant is. Persoonlijk vind ik dat deze film weinig met archeologie te maken heeft, maar hij is wel vermakelijk. Zorg er alleen voor dat je de film niet kijkt met een archeoloog, want die gooit misschien de tv door het raam, door de suggestie dat aliens de piramides hebben gebouwd.

Bron: MGM


La Guerre du Feu (1982)

Deze film uit 1982 kreeg ik als aanrader van mijn moeder, dus ik moest het in dit lijstje zetten. La Guerre du Feu is een Frans-Canadese film en de enige film in dit lijstje die niet over een archeoloog gaat. Deze film gaat juist over het prehistorische tijdperk, een tijdperk wat erg interessant is voor vele archeologen. Een stam van Cro-Magnonmens, prehistorisch mens, hebben het vuur als hun meest kostbare bezit. Wanneer het vuur gedoofd wordt moeten er drie mannen op zoek gaan naar nieuw vuur. Anders overleeft hun stam het niet. In hun zoektocht naar een nieuwe vlam beleven ze veel avonturen zoals een ontmoeting met een kudde mammoeten. Je kan in deze film goed zien hoe het zo ongeveer was in die tijd. Er waren heel veel verschillende stammen, sommige geavanceerder dan andere. Het is een interessante film om te kijken, vooral hoe de personages met elkaar communiceren terwijl er nog geen duidelijke taal is. Als je deze film kijkt moet je wel tegen blote mensen kunnen want er waren toen nog geen goede kledingstukken om je te bedekken.

Bron: MGM


Dat waren dus de zes films over archeologie. Hopelijk weet je na het kijken van deze films precies wat een archeoloog nou wel en niet doet. Het is een beroep waar je op zoek gaat naar hoe mensen hebben vroeger geleefd, en niet naar kostbare schatten.

225 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page