top of page

A Filmfreak's Guide to Berlin

Door: Maureen Vreeburg


Tekening door: Sharon Vreeburg


Ik ben net in de trein terug van een week Berlijn en ik ben helemaal verliefd! Het is een van de meest creatieve steden waar ik ooit geweest ben. Niet alleen viel ik voor de te gekke punk scene, alle live muziek die je hier overal buiten hoort, de streetart, de galerijen en de grote hoeveelheid vintage shops, maar ook op de filmcultuur hier. Er zijn ontzettend veel toffe plekken waar je als filmliefhebber helemaal wild van wordt! Dus ik zet op een rijtje waar ik allemaal geweest ben:


  • Babylon Kino Kreuzberg

Ik had uitgezocht waar Nick Cave in Berlijn gewoond heeft. Nadat ik dit appartement stond te bewonderen, draaide ik me om en zag ik er recht tegenover een heel cool, ouderwets bioscoopje. Ik liep erheen en zag ineens dat ze 2 dagen later, op zaterdagavond, '20,000 Days on Earth', de documentaire uit 2014 over Nick Cave, draaiden. Dat voelde voor mij echt als 'meant to be'. Op dat moment had ik mijn verblijf nog niet eens verlengd en zou ik zaterdagochtend een trein naar Nederland moeten halen. Maar ik ben impulsief naar binnen gelopen en heb meteen een ticket gescoord, ik dacht, het komt wel goed (and it did)!. Ik heb mijn kamergenoot van het hostel meegesleept en we zijn er zaterdag heengegaan. Het is een heel coole, alternatieve bioscoop met een aanbod aan Engelstalige films (wat niet makkelijk is in Duitsland) en een heel gezellige sfeer. Deze bioscoop voelt alsof het niet in deze tijd thuishoort, de inrichting, de balie met filmsnacks, en de supervriendelijke mensen die er werkten, het voelde alsof je terug werd gezogen naar de jaren 80.


  • Deutsche Kinemathek museum

Dit is echt de ultieme must-see voor elke filmfreak die Berlijn bezoekt! Het is een schitterend en groot museum gewijd aan de geschiedenis van de Duitse Cinema. Ze hebben zelfs originele scripts van sommige films! Het begint bij een van de eerste Duitse films en vertelt over alle highlights, zoals 'Das Cabinet des Dr. Caligali’ uit 1920, een zeer invloedrijke film en volgens sommigen de eerste horrorfilm. Daarna krijg je films als 'Der Blaue Engel’ (1930) Met Marlene Dietrich, ‘Metropolis’ (1927), en nog veel meer. Er is een hele sectie gewijd aan de carrière van Marlene Dietrich, wat ik fantastisch vond te zien. Ze hadden originele kledingstukken en brieven van haar. Er is ook nog een heel deel over de invloed van de nazi's en WW2 op de Duitse cinema en hoe het zich daarna weer ontwikkelde. Al bij al was het ongelooflijk interessant. Ik heb er dan ook uren doorgebracht.


  • Hackesche Höfe Kino

Ik heb een filmstudent ontmoet (in het filmmuseum natuurlijk) en hij liet me meerdere toffe bioscoopjes zien. Ik ben bij deze wel binnen geweest en heb rondgekeken, maar heb er geen film gezien. Deze bioscoop zit zoals de naam al doet vermoeden, vlakbij Hackescher Markt in een van de vele mooie hofjes in de Rosentaler Strasse. Het is een oud gebouw en er zit ook een theater in. Je moet wel behoorlijk wat trappen lopen om hier binnen te komen, maar het is zeker de moeite waard. Ze hebben hier een breed aanbod aan internationale films. Als je geen Duits spreekt, moet je wel net treffen dat ze een Engelstalige film draaien, anders zit je doodleuk bij een Italiaanse film met Duitse ondertiteling..


  • Kino Central

Dit bioscoopje zit in een van de coolste straatjes van heel Berlijn! Het is ook onderdeel van de hofjes en zit vlakbij de Hackesche Höfe Kino. In dit straatje zit ook het Anne Frank Zentrum en een waanzinnige kleine galerij, Neurotitan Gallery. Als je het straatje inloopt wordt je overdonderd met de hoeveelheid streetart om je heen. Het is een te gek gezicht. Het bioscoopje heeft ook een leuk terrasje waar je kan zitten en de streetart kan bewonderen. Toen ik naar binnenliep begon ik meteen te watertanden van de overheersende geur van verse popcorn! Dit bioscoopjes heeft ook een lekker ouderwets stijltje. Het aanbod aan Engelse films is kleiner, maar ze zijn er wel degelijk!


  • Friedrichstrasse

Dit is natuurlijk een populaire straat in het centrum van Berlijn en misschien denk je, wat heeft deze straat met films te maken? Ver voordat het een moderne populaire winkelstraat was, in de jaren 10 en 20, was het een van de hotspots van de vrije open Berlijnse cultuur. Vrouwen dansten naakt in de avonden, er waren zelfs gayclubs te vinden! En Marlene Dietrich heeft zelf veel in deze straat gedanst en gezongen in haar jonge jaren. Helaas zijn al deze clubs verdwenen toen de Nazis opkwamen.


  • Clärchens ballhaus

Dit gebouw uit 1885 was in 1913 geopend als balzaal. Het had 2 zalen. Het is tegenwoordig nogsteeds open, maar nu als restaurant en nachtclub. Ik ben hier zelf niet binnen geweest, want toen ik er heen liep was het nog gesloten helaas. Deze locatie werd in de film 'Inglorious Basterds' van Quentin Tarantino gebruikt in een van de laatste scènes van de film. Het moet in de film een Frans dorpshuis zijn. In de eetzaal van dit gebouw vond de conversatie tussen Hans Landa en Aldo Raine plaats waarbij ze tot de deal kwamen om het Derde Rijk te beëindigen. En het gebouw is bijna verwoest in de 2e wereldoorlog, Maar heeft het mooi wel gered!


  • Harry Lehmann parfumerie

Dit is een prachtige parfumerie

in Charlottenburg. De parfumerie heeft meer dan 50 geuren. De eigenaar is een ontzettend lieve en enthousiaste man van 70. Hij vertelde dat de parfumerie al sinds 1926 bestaat. Het was oorspronkelijk van zijn grootouders en is van generaties overgedragen. Als kind hielp hij al in de zaak met het mixen van parfums en zijn hele leven lang werkt hij hier al. Nu zijn hij en zijn vrouw de eigenaar. Wat de parfumerie nóg toffer maakt, dit was ooit de favoriete parfumerie van Marlene Dietrich. Zij kwam hier vaak om haar parfums te kopen! Oh, en het beste is, het is een zeer betaalbare parfumerie!

Polaroid door: Maureen Vreeburg


Er zijn natuurlijk nog veel meer filmlocaties, bioscopen en musea met video's te vinden in Berlijn, maar dan heb je wel een paar maanden nodig, wil je alles zien. Ik reis in ieder geval helemaal voldaan terug met een parfum van Marlene Dietrich's favoriete parfumerie en heel veel nieuwe kennis over de Duitse Cinema. En wie weet ga ik hier ooit wel heen verhuizen om film te studeren…

26 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page