top of page

De meest ‘real’ reality show op tv

Door Marre Pieper


De grootste moeite die ik heb met realityshows is dat ze bijna nooit een realistisch beeld geven van de werkelijkheid. Er is altijd zoveel ge-edit dat ik mij afvraag of wat wij zien ook werkelijk is wat er is gebeurd. Natuurlijk zijn sommige shows meer ge-edit dan anderen. Ze willen kijkers trekken en om kijkers te trekken is er nu eenmaal editing nodig om een dramatisch effect te creëren en de spanning te creëren waar mensen om vragen. Maar er is een show waar ze hun fouten omarmen en zó weinig editen dat het lijkt op een echte reality show, een show waarin ze zeggen ‘amateur bakkers’ en ze ook echt amateur bakkers bedoelen. Nailed it! is een bakshow wat ons de realiteit geeft die we verwachten van realitytelevisie.


Tekening door: Marre Pieper


De kandidaten zijn gemiddelde Amerikaanse mensen die denken dat ze weten hoe ze moeten bakken, maar onder de tijdsdruk alles compleet vergeten, wat in hilarische faalmomenten resulteert. De show wordt gepresenteerd door Nicole Byers en Jacques Torres, die een vreemd, maar hilarisch duo zijn van een comedian en een beroemde chef. Het tweetal wordt bijgestaan door verschillende gastjuryleden elke aflevering. De show heeft niet een compleet achtergrond, dus in sommige shots zie je de camera mannen staan en ook de lampen op het plafond. Hierdoor komt de show ook niet over als een gelikte serie waar alles perfect moet zijn.


De twee presentatoren zijn helemaal zichzelf en lezen de autocue alleen voor de intro en outro en dan niet eens altijd, soms kiezen ze om te improviseren. Een goed voorbeeld is wanneer Jacques, een passievolle fransman, ‘bah humbug’ moest zeggen tijdens een Kerstspecial. Maar de fransman had hier nog nooit eerder van gehoord dus bedacht een nieuw gezegde: ‘bad hamburgers.’ Het verkeerd voorlezen van de autocue zorgde voor veel plezier voor de rest van de crew. In plaats van dit eruit te editen, lieten ze het erin en lieten ze zelfs de autocue zien waarvan Jacques het moest voorlezen. (Holiday Nailed it! Seizoen 2 Aflevering 1)


Bron; Netlfix


In de meeste kookshows krijg je ‘amateurs’, maar dan beginnen ze te koken en kom je erachter dat ze op een veel hoger niveau zitten dan alleen amateur. Persoonlijk vind ik dat het woord ‘amateur bakker’ niet echt toepasbaar is op deze mensen. Ze zijn nog steeds echt ongelooflijke bakkers maar ik zou ze geen echte amateurs noemen. Bij Nailed it! zijn de amateurs ook echt amateurs. Ze zeggen dat ze kunnen bakken, maar als je soms naar het eindresultaat kijkt dan twijfel je wel. Maar de kandidaten doen ook gewoon mee om wat plezier te beleven en niet compleet gestrest een maaltijd voor te bereiden.


In een andere aflevering was er een bakker die zo compleet alles aan het verpesten was dat de cameraman die hem moest filmen zo hard aan het lachen was dat de camera aan het schudden was. In plaats van dit te negeren om het er vervolgens uit te editen veranderde ze van camera en lieten de camera man zien die inmiddels helemaal rood was en zelfs tranen had van het lachen. Ze lieten ook Nicole, Jacques en Jason Mantzoukas (de gastjury van die aflevering) zien die de cameraman genaamd Rob belachelijk aan het maken waren. Dit is de essentie van Nailed it!, mensen aan het lachen maken. Het bakken niet te serieus nemen, maar te zorgen dat iedereen een leuke tijd heeft. (Holiday Nailed it! Seizoen 1 Aflevering 6)


Bron: Netflix


Ik kan zoveel meer voorbeelden verzinnen waarom Nailed it! zo’n geweldige bakshow is, maar ik denk dat het het beste is als je voor jezelf kijkt. Er zijn drie seizoenen en twee kerst seizoenen dus schenk jezelf wat te drinken in en begin met lachen. Als je niet elke aflevering wil kijken, dan raad ik twee afleveringen aan. Het zijn de twee afleveringen die ik ook al eerder hebt genoemd in het artikel. Toevallig zijn beide ook met Jason Mantzoukas als gast jury. Een hele grappige maar chaotische man die in combinatie met Nicole en Jacques voor tranen over mijn wangen zorgde. Nailed it! is geen strakke, perfecte bakshow, maar dat probeert het ook niet te zijn. De show omarmt zijn fouten en laat de oncharmante en hilarische kan zien van het bakken en het leven.

16 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page