top of page

De Rubriek: #5

Updated: Nov 21, 2020

Coffee & Cigarettes - Sharon Vreeburg


Door: Sharon Vreeburg en Maureen Vreeburg


Voor deze maand wilde ik graag mijn tweelingzus Sharon vragen om te vertellen over een film die veel voor haar betekend heeft. Juist deze maand leek mij een perfecte maand, omdat ze ook gisteren begonnen is met Fine Art aan ArtEZ en ik weet hoe ongelooflijke mijlpaal dat is die ze behaald heeft. Deze film heeft ook bijgedragen aan haar vorming als kunstenaar, dus wilde ik dit graag laten zien aan jullie. - Maureen

Tekening door: Sharon Vreeburg


Toen Maureen en Marre mij de vraag stelden welke film veel voor mij betekent heeft, wist ik gelijk mijn antwoord. En dat terwijl ik ook zoveel films in mijn leven gezien heb en er zoveel films zijn die een enorme indruk op mij hebben gemaakt. Ik kan mij niet exact meer herinneren wanneer ik deze film voor het eerst zag, maar ik denk dat ik ongeveer 15 of 16 jaar was. Het was niet mijn eerste aanraking met een Jarmusch film, dat was namelijk Mystery Train. Ik herinner mij nog goed dat mijn zus en ik in het weekend een film wilden kijken, maar geen idee hadden welke. Onze vader drukte toen Mystery Train in onze handen en zei, ‘kijk deze, die ga je leuk vinden.’ We vonden hem inderdaad heel cool.

Toch werd ik pas echt verliefd op Jarmusch’ stijl toen ik Coffee & Cigarettes zag.

Coffee & Cigarettes is eigenlijk de titel van drie korte films gecombineerd. Deze zijn geschreven en geregisseerd door Jim Jarmusch. De Amerikaanse regisseur, scriptschrijver en producent is beroemd als onafhankelijke filmmaker. De film, uitgebracht in 2003, bestaat uit 11 korte sketches, waarin beroemdheden semi-fictioneel de hoofdrol spelen en de rode draad koffie en sigaretten is. Het zijn losse conversaties die je als kijker volgt. Voordat deze film uitkwam had Jarmusch eerst 3 losse short films uitgebracht. De eerste Coffee & Cigarettes komt al uit 1986 en is een 6 minuten short film met Roberto Benigni en Steven Wright. Deze short film werd de eerste sketch, genaamd ‘Strange To Meet You’ in de 2003 film. In 1989 bracht Jim Jarmush Coffee & Cigarettes II uit en deze werd de tweede sketch, genaamd ‘Twins'. De derde komt uit 1993 en is de sketch ‘Somewhere in Chicago' geworden in de film. Voor de film heeft Jarmusch nog 8 sketches toegevoegd.

Ondanks dat ik het de eerste keer nog een behoorlijk vage film vond, is hij mij erg bijgebleven. Ik houd van de klassieke stijl, het zwart-witte en de prachtige shots. Toen ik de film een paar jaar later opnieuw zag, besefte ik mij pas hoe tof ik deze film vind. De sketches bestaan uit simpele gesprekken tussen (meestal) twee individuen, die elk koffiedrinken en een sigaret roken. Ik waardeer het simplistische in deze film ongelooflijk, omdat het heel ‘echt’ overkomt. De ongemakkelijke momenten worden niet weggelaten. Ondanks dat de karakters beroemde mensen zijn, soms zelfs rocklegendes, komen ze in deze film heel gewoontjes over. Deze film heeft mij heel erg geïnspireerd, vooral binnen mijn fotografie. Het is alles waar ik van droom. Het liefst zou ik mijn kamer volhangen met shots van elke scène van deze film, want ik vind ze allemaal heel sterk en mooi. Mijn favoriete scenes zijn wel de scène tussen Jack en Meg White, waarin Jack een zelfgebouwde Teslatransformator laat zien en Meg niet echt onder de indruk lijkt, en de scène tussen Iggy Pop en Tom Waits, waarin Iggy heel ongemakkelijk overkomt. Het is ook niet zozeer de onderwerpen in de gesprekken die mij zo raken, hoewel die ook heel tof zijn neergezet, maar de gehele stijl van de film, de cinematografie. De zwart-wit stijl die heel vintage is neergezet en de ruimtes waarin elke scène zich afspeelt zijn zo uniek en uitgedacht. Er zitten ook veel aparte close-ups in de film. Door de film ben ik gek op het beeld geworden dat je van bovenaf een tafel ziet waar van alles op ligt. Zoals de bekende poster van de film, hoe je van bovenaf op een zwart-wit geblokte tafel (ik leef voor zwart-wit geblokt) koffiekopjes ziet staan met zwarte koffie erin. Ook ligt er nog een pakje sigaretten op de tafel en staat er een asbak.

Ik heb meerdere foto’s gemaakt geïnspireerd door deze film en meerdere tekeningen/schilderijen en ik denk dat er nog veel meer zullen komen. Sinds deze film heb ik ook echt mijn liefde voor zwart-wit opgebouwd. Nu zie je het overal in terug bij mij, in mijn kleding, in de meubels in mijn huis, in mijn kunst. De film heeft echt bijgedragen in het meer ontwikkelen van mezelf in een stijl die echt als mij voelt. Coffee & Cigarettes zou ik elk jaar wel even opnieuw willen zien, om mij steeds opnieuw te inspireren. Dit is echt een film waarvan ik zou willen dat ik hem gemaakt had. Ook al rook ik eigenlijk helemaal niet, ik heb toch dankzij deze film de combinatie van een bakkie pleur en een sigaretje uitgeprobeerd en ik moet zeggen, het is zeker voor herhaling vatbaar.

Aquarel van tuintafeltje geïnspireerd door Coffee & Cigarettes: door Sharon Vreeburg
23 views0 comments

Recent Posts

See All

Opmerkingen


bottom of page