door Marre Pieper
Ik keek laatst de cult film Dante’s Peak (1997), een typische rampenfilm. Een film over een natuurlijke ramp die een stad helemaal kan platleggen. Tijdens deze film kwam ik erachter dat dit plot mij wel heel bekend voorkwam. Namelijk elke andere rampenfilm heeft hetzelfde plot. De hoofdpersoon maakt een traumatische gebeurtenis mee. In Dante’s Peak gaat de vriendin dood van de hoofdpersoon, Harry, bij een vulkanische uitbarsting. Dan is er een flashforward en alles lijkt goed. Dan moet de hoofdpersoon ergens naar toe waar er een klein onschuldig probleem is. Harry moet naar Dante’s Peak omdat er een kleine trilling is gevonden in de vulkaan. Dan ziet de hoofdpersoon dat het helemaal mis gaat, door zijn ervaring met het traumatische event. Niemand gelooft hem omdat er te weinig bewijs is, en ze denken dat hij nu extra op zijn hoede is door het traumatisch event. Iedereen negeert zijn wijsheid. Dan gebeurt er iets dramatisch en blijkt het dat de hoofdpersoon toch gelijk heeft. Ze beginnen met evacueren, maar het is vaak al te laat en de vulkaan barst uit en heel veel mensen gaan dood. De hoofdpersoon moet dan vaak naar het midden van de crisisgebied om een geliefde of familielid te redden. In Dante’s Peak moet Harry terug om de oma te redden van zijn nieuwe geliefde. Bijna niemand overleeft het, behalve de hoofdpersoon en zijn familie, die gelijk krijgt maar zich niet heel blij voelt. Omdat het mij opviel dat dit plot mij bekend voor kwam ging ik wat verder onderzoek doen naar het fenomeen rampenfilms.
Tekening door Marre Pieper
*Spoilers*
Natuurlijk moest ik beginnen met één van de meeste bekende regisseurs van rampenfilms: Roland Emmerich. Heel veel mensen kennen hem als de man van rampenfilms. Ik dacht dit ook altijd,. maar ik ben erachter gekomen dat van zijn 20 films er maar 4 over een natuurramp gaan. Hij heeft wel veel films waar de aarde wordt bedreigd maar zeker niet door alleen maar natuurrampen, maar bijvoorbeeld aliens in Independence Day (1996) of terroristen in White House Down (2013). Deze man heeft zoveel iconische films gemaakt. Niet altijd heel goede, maar wel heel veel bekende. Het is dan ook geen verrassing dat hij in de top 15 van meest succesvolle regisseurs ter wereld staat. (Als je kijkt naar de omzet van zijn films). Ik denk dat hij zo bekend staat als regisseur van rampenfilms, omdat hij bekend is geworden in Hollywood met The Noah’s Ark Principle (1984), een film over een satelliet die het weer controleert op aarde. De satelliet wordt gesaboteerd en er ontstaan overal verschrikkelijke natuurrampen op aarde. Daarnaast heeft hij de twee bekendste rampenfilms ooit gemaakt namelijk The Day After Tomorrow (2004) en 2012 (2009).
Nu wat meer informatie over de eerste film van de Duitse regisseur. De eerste bekende film van Roland Emmerich was zoals eerder gezegd The Noah’s Ark Principle uit 1984. De Duitse regisseur heeft hier veel bekendheid mee gekregen, niet alleen omdat het een goede film was, maar ook omdat het zijn afstudeerproject was. Het is een studentenfilm met een budget van vijfhonderdduizend euro die zo werd geprezen, dat hij werd vertoond als openingsfilm op het Berlijnse Film Festival. Na het succes van deze film begon de carrière echt van Roland Emmerich en begon hij zijn samenwerking met schrijver Dean Devlin. Ze hebben samen gewerkt aan meerdere films, waaronder Godzilla (1998), Stargate (1994) en Independence Day (1996). In 2017 bracht Dean Devlin zijn eigen rampenfilm uit genaamd Geostorm. De film gaat over satellieten die het weer controleren op de aarde. Door een sabotage veroorzaken de satellieten natuurrampen overal ter wereld. Komt je dit bekend voor? Het is namelijk gewoon een kopie van Roland Emmerich’s eerste film. Ik vind het nogal opvallend dat iemand die veel samen heeft gewerkt met Emmerich opeens een exacte kopie maakt van zijn films, maar dan veel slechter. Gelukkig was deze film een box-office flop en verloor de studio 74 miljoen euro. Dus mensen, stelen loont niet.
Bron: 20th Century Fox
Dan zal ik hebben over The Day after Tomorrow en 2012. Deze twee films zijn denk ik de bekendste rampenfilms die er bestaan. Iedereen is wel bekend met de beroemde scene waar het vrijheidsbeeld helemaal is ondergesneeuwd. Roland Emmerich heeft deze film gemaakt vol met kritiek naar de manier hoe George Bush (de toen huidige president) omgaat met de klimaatverandering. Dit kun je duidelijk zien doordat de president in de film een zwak persoon is en de vice-president lijkt verdacht veel op Dick Cheney, de rechterhand van Bush. De film zelf gaat over de hoofdpersoon Jack, een paleoklimatoloog, die onderzoek doet naar de verandering van het klimaat. Hij komt erachter dat er misschien een nieuwe ijstijd aan komt. Niemand gelooft hem natuurlijk, maar zoals in elke rampenfilm heeft Jack gelijk. Er komt een nieuwe ijstijd en heel New York wordt ondergesneeuwd. Jack en zijn zoon Sam moeten overleven, en dat doen ze tot iedereens verrassing en de wereld moet leren leven in een nieuwe ijstijd.
Iedereen weet nog wel dat de Maya’s het einde van de wereld hadden voorspeld en dat dat zou gebeuren in 2012. Overduidelijk is dit niet gebeurd, maar Roland Emmerich besloot dat dit een goed idee zou zijn voor een nieuwe blockbuster. De film gaat over Adrian, een science-fiction schrijver die probeert zijn familie te redden van enorme natuurrampen. Deze film is wel anders dan het standaard rampenfilm plot. In deze film geloven de wereldleiders de experts meteen en worden er enorme voorbereidingen gedaan om mensen te redden. Wat nog wel hetzelfde blijft is dat de hoofdpersoon en zijn familie op miraculeuze manier alles overleven, inclusief het opstijgen in een vliegveld terwijl de runway onder ze weg valt.
Bron: Film Vast
Naast Hollywood films heb je natuurlijk ook internationale rampenfilms. Een van de betere die ik heb gezien is Bølgen (2015). Dit is een Noorse film over een tsunami in een fjord. Ik vond het concept heel origineel en het is iets wat ook echt is voorgekomen in Noorwegen. Aan het begin van een fjord kan een stuk berg in het water vallen. Door deze val ontstaat er een grote golf. Omdat een fjord meestal een smal stukje water is omringd door bergen wordt de golf steeds hoger en hoger en ontstaat er een tsunami. De steden en dorpen die in de fjord zijn worden dan compleet weggespoeld. Voor de rest volgt de film de standaard lijn van een rampenfilm. De hoofdpersoon, Kristian, ontdekt dat er iets mis is met de berg. Hij waarschuwt voor een avalance, die een tsunami kan oorzaken, maar niemand gelooft hem. Dan checkt hij nog een keer en blijkt dat hij gelijk heeft, maar het is al te laat om iedereen te evacueren en de tsunami neemt veel slachtoffers. Gelukkig blijft de familie allemaal leven op wonderbaarlijke manier.
Dit zijn alleen maar een paar van de rampenfilms die er bestaan. Het idee dat de natuur terug vecht is een concept wat erg populair is onder bioscoopgangers. Een van de bekendste films is Armageddon, ook een rampenfilm waar de aarde wordt bedreigt door een enorme meteoriet. En ook al is het de film met de meeste wetenschappelijke fouten, het is wel een film die iedereen kent. Hopelijk heb je zoals ik meer geleerd over dit genre films. Rampenfilms zijn dus films die enorm verschillen van elkaar, omdat er zoveel natuurrampen mogelijk zijn. Maar toch is het dan wonderbaarlijk dat als je kijkt naar de basis, ze toch allemaal eigenlijk hetzelfde zijn en dat als je familie bent van een hoofdpersoon je het sowieso overleeft.
Comments