top of page

Europa door Amerika’s ogen

Door Marre Pieper


Europa is behoorlijk kleinere plek dan Amerika, maar het is wel een continent met veel landen en verschillende culturen. Dit kan wel verwarrend zijn, maar als je goed je onderzoek doet dan moet het wel goedkomen, toch? Helaas is dit niet altijd zo. Hollywood is een plek waar het liefst films zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk geproduceerd worden. Door dit proces besluiten regisseurs om af en toe wat minder tijd aan onderzoek te besteden, maar om maar gewoon wat te doen.

Tekening door: Marre Pieper


Kijk bijvoorbeeld naar de serie Person of Interest (2011). De hoofdpersoon John Reese adopteert een hond. De hond is een Belgische Malinois en reageert alleen maar op Nederlandse commando’s. Maar dan moet de hond zitten en zegt Reese: “Sitzt”, en ik heb dan wel op het nippertje mijn Duits gehaald, maar volgens mij is dat geen Nederlands. Dit is een perfect voorbeeld. Veel Amerikanen denken namelijk dat Nederland en Duitsland hetzelfde zijn, dus als je geen goed onderzoek doet dan heb je ineens de verkeerde taal. Nog een voorbeeld hiervan is de term ‘Dutch Angle’. Dit is een term voor een shot waar de camera schuin staat, dus wanneer de horizon niet meer recht is. Misschien denk je nu: ‘Oh Dutch, dus waarschijnlijk is het iets wat veel werd gebruikt in de Nederlandse films.’ Helaas, het werd juist heel veel gebruikt in Duitsland. ‘Dutch’ komt van het feit dat ze het door de war haalde met ‘Deutsch’.

Bron: Netflix


De eerste aflevering van ‘Designated Survivor’ (2016) seizoen 2 begint in Amsterdam lijkt het, maar het is in Amerika opgenomen en ze hebben de Westertoren er met CGI op de horizon ingeplakt. Oh, en voor het echte Amsterdamse gevoel ook wat duiven. De filmmakers hebben echt weinig moeite gestopt in hun onderzoek en helaas is dit ook te zien. De FBI agent die zogenaamd in onze hoofdstad is moet naar het adres: ‘Antwaldnorrer 53040 9863 ZT’. Een adres wat natuurlijk niet bestaat in Amsterdam, maar ook totaal on-Nederlands klinkt. Verderop in de aflevering is er ook een Nederlands nummerbord te zien met de letters ‘GVD’. Deze combinatie is verboden in Nederland en zul je nergens terug vinden. Dan nog het laatste punt. Op een gegeven moment is de hoofdpersoon in een bar en praten de barman en een andere gast over de hoofdpersoon in het Nederlands. Ik moest het drie keer luisteren voordat ik verstond wat ze zeiden. Dit kwam omdat het Amerikaanse acteurs waren die Nederlands moeten praten, maar dat is nog niet zo makkelijk.


Bron: Marvel


Nu denk je misschien, ‘maar Marre, Nederlandse acteurs inhuren is ook wel weer next-level’, maar zo moeilijk is dat niet. In Spiderman: Homecoming (2017) belandt Spiderman/Peter Parker in een Nederlandse gevangenis. Hij wordt wakker en ziet een paar Hollandse voetbal supporters gespeeld door onder andere Jeroen van Koningsbrugge! Ze vertellen hem in het Engels waar hij is en hij merkt op dat ze allemaal goed Engels kunnen en dat ze aardig zijn. Dit is wel waar, van alle niet-Engels sprekende landen heeft Nederland het hoogste percentage Engels sprekende inwoners. Het enige nadeel is dat hij toevallig in een dorpje is terecht gekomen waar ze nog in klompen lopen. Hoe Spiderman van een internationale intercity daar terecht gekomen is, is beetje raar, maar hé, het is al beter dan ik had verwacht.


Naast dat Amerikanen niet altijd hun onderzoek doen, hebben ze ook bepaalde vooroordelen over andere culturen en die verstoppen ze zeker niet. Elke keer als een Amerikaan aan mij vraagt: ‘Where are you from?’ en ik antwoord met: ‘The Netherlands’ kijken ze mij verward aan tot ik verduidelijk: ‘Amsterdam’ en ja, dat kennen ze wel. Ik heb ooit een onderzoek gelezen waarin er een best shockerend getal van Amerikanen dacht dat Amsterdam een land was. Een land met alleen maar wiet en prostituees. Amerikanen hebben deze kijk op Nederland, omdat dit is wat over ons wordt laten zien in films en series.


Bron: NBC


Een ander beeld wat Hollywood heel leuk vindt om in films en series te stoppen, is het feit dat alle Scandinaviërs allemaal lang en blond zijn. West-European zijn zeker gemiddeld langer dan Amerikanen, maar ze staan niet eens in de top drie van de wereld. Wij als Nederlanders zijn het langst! En gemiddeld zijn er ook meer natuurlijk blonde mensen in West-Europa, maar zeker niet iedereen in Scandinavië is blond. En dan al helemaal niet dat heel nep wit blond wat die acteurs altijd hebben. In de serie Brooklyn Nine-Nine (2013) is er een hele aflevering gewijd aan Zweedse detectives die op bezoek komen. De twee Zweedse detectives zijn ook allebei blond en lang. Wat ook opvalt is dat ze worden neergezet als koude en statische mensen, alleen omdat ze niet Amerikaans zijn. Ze komen op bezoek omdat een verdachte Zweedse praat, maar iedereen die Zweeds kan, zal je laten weten dat het echt geen Zweeds is wat er gepraat wordt, maar pure onzin. Ook weer een momentje dat je je afvraagt of de schrijvers even te lui waren om echt Zweeds te gebruiken in de aflevering.


Bron: Netflix


Dan nog een laatste, die er eigenlijk niet helemaal tussen past, want het is een Nederlandse serie. Maar de serie is betaald door Netflix en Netflix is een Amerikaans bedrijf, dus ik zet hem erin. Je hebt de serie Ares (2020), die gaat over een exclusieve studentenvereniging in Amsterdam. Om lid te worden van deze vereniging moet de hoofdpersoon tot ‘s avonds laat in de universiteitsbieb blijven. We zien dan een shot waar ze in de bieb zijn, alleen het is de openbare bibliotheek van Amersfoort. Ik snap dat de serie voor een internationaal publiek is dus dat ze dachten dat niemand het zou zien, maar ze waren even hun eigen Nederlandse publiek vergeten.


Hollywood heeft dus nogal een interessante kijk op Europa, een kijk die vooral komt door niet goed onderzoek doen en het versterken van stereotyperingen. Door deze kijk krijgen veel mensen een vertekend beeld van andere landen en culturen, een kijk die niet altijd positief is. Laten we hopen dat Hollywood meer onderzoek gaat doen en meer respect toont tegenover andere landen dan Amerika. En ja, ik heb nogal veel Nederlandse voorbeelden gebruikt, maar ik raak er zelf erg gefrustreerd als ons land zo verkeerd wordt weggezet. Helaas zijn wij zeker niet de enige en is het bij andere landen veel erger, maar dat lees je later.


31 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page