top of page

Hetzelfde maar toch anders

Door Marre Pieper


Het is in deze tijd ontzettend moeilijk om origineel te zijn, soms lijkt het wel alsof alles al is bedacht. Het enige unieke ben jij, ook al kan je dat ook betwijfelen. Het DNA van mensen bestaat uit verschillende combinaties van de letter AGTC. Omdat er niet oneindige combinaties mogelijk zijn met deze letters lopen er meerdere mensen rond die erg op ons lijken in uiterlijk! Ook in de filmwereld zijn er helaas verrassend veel films die op elkaar lijken. Dat kan eigenlijk ook niet anders. Het verrassende is dat er veel films zijn die ook rond dezelfde tijd zijn uitgebracht. Dit kan komen door de gebeurtenis dat verschillende mensen op verschillende locaties hetzelfde idee hebben, zonder dat van elkaar te weten. DIt wordt ook wel een gelijktijdige uitvinding genoemd. De theorie hierachter is dat door de evolutie van de menselijke geest het mogelijk is dat meerdere mensen een nieuw idee bedenken apart van elkaar. Vooral in de wetenschap zie je dit heel veel waar uitvinders hetzelfde uitvinden maar zonder kennis van de ander. Door het idee van een gelijktijdige uitvinding is het meestal toeval dat films zo erg op elkaar lijken. Ik vind het zelf heel interessant dat films die op eerste oog totaal verschillende lijken, eigenlijk gewoon hetzelfde zijn. Hierbij een lijstje van films die eigenlijk (bijna) hetzelfde plot hebben.

Tekening door Marre Pieper


*Spoilers*


Freaky Friday (2003) en It’s A Boy Girl Thing (2006)

Het is niet verrassend dat deze films op elkaar lijken want je kan niet veel kanten op met tiener body-switching films. In beide films veranderen twee mensen die elkaar haten van lichaam. In het begin saboteren ze elkaars leven, maar uiteindelijk leren ze elkaar waarderen net op tijd voor een grote gebeurtenis. Bij Freaky Friday is dat het trouwfeest van de moeder en bij It’s A Boy Girl Thing het Yale interview van Nell. Aan het einde van de film begrijpen de karakters elkaar veel beter en is alles weer helemaal goed.

Pocahontas (1995) en Avatar (2009)

Beide films gaan over een beschaving die wonen in een afgelegen natuurgebied. Er komen dan kolonisten die het land veroveren en de originele beschaving vermoorden. De dochters van de leider van de beschaving worden verliefd op een van de kolonisten en die ene kolonist probeert dan de beschaving te redden. In de film Pocahontas wordt zij verliefd op John Smit en in Avatar wordt Neytiri verliefd op Jake Sully. De film uit 2009 is dus een kopie van de Disney Classic, maar dan is Pocahontas opeens een blauwe alien.


The Great Escape (1963) en Chicken Run (2000)

The Great Escape is een echte klassieker en het is geen wonder dat deze film de stop-motion film Chicken Run heeft geïnspireerd. Dit kun je goed terug zien in het feit dat in beide films de hoofdpersonen onterecht worden vastgehouden, er is een serieuze dreiging voor de dood en ze hebben in beide films een slim plan om te ontsnappen. Ook kun je zeker de overeenkomsten zien in het shot waarin Virgil Hilts wegrijdt op zijn motor en het shot waarin de kippen wegvliegen.


Deep Impact (1998) en Armageddon (1998)

Blijkbaar was de angst voor een meteorietinslag groot in 1998, want er kwamen wel twee films uit in dat jaar met dat onderwerp. Een goed voorbeeld van hoe een gelijktijdige uitvinding werkt en er dus twee films apart van elkaar worden geproduceerd die vrijwel hetzelfde zijn. Beide films gaan dus over een meteorietinslag die ervoor zorgt dat al het leven van de aardbol wordt vernietigd. In beide films is er een ruimteschip met nucleaire bommen, waarvan de bemanning moet zorgen dat de meteoor de aarde niet raakt. Zelfs de oplossing is praktisch hetzelfde!


Taken (2008) en Finding Nemo (2003)

Dit is misschien eentje die niet zo voor de hand ligt, maar na mijn uitleg kun je het nooit meer ontzien. In Taken is er een alleenstaande vader die er alles aan doet om ervoor te zorgen dat hij zijn enige kind weer terug krijgt. Klinkt bekend? In Finding Nemo is er namelijk ook een alleenstaande vader die er alles aan doet om zijn enige kind weer terug te krijgen. Zo simpel is het.


The Matrix (1999) en The Lego Movie (2014)

Ook bij deze twee films zul je niet op het eerste gezicht zien dat ze hetzelfde zijn. Toch zul je na mijn uitleg dit nooit meer ontzien. Neo en Emmet, de twee hoofdpersonen zijn normale mannen die een redelijk saai leven leiden. Ze komen erachter dat zij de held zijn van het verhaal en dat het aan hun is om de wereld te redden. Nu kun je denken, dit lijkt op elke film die gebruik maakt van de Hero’s journey, maar een hele grote overeenkomst tussen beide films is dat in allebei de held erachter komt dat zij in een simulatie leven. In The Matrix zijn het de aliens die mensen laten geloven dat ze vrije keuze hebben en in The Lego Movie zijn het mensen die de lego stukjes het idee geven van vrije keuze. Maar uiteindelijk blijkt dat vrije keuze niet bestaat. Bij beide films is er dus een risico op een existentiële crisis.


No Strings Attached (2011) en Friends with Benefits (2011)

Ik zal eerlijk zijn, ik heb beide films niet gezien, maar ik weet wel dat ze gaan over vrienden die seks hebben met elkaar zonder een relatie. Natuurlijk gaat dit mis en worden ze verliefd op elkaar, en dan is er drama en uiteindelijk komt het goed. Ik weet ook dat Ashton Kutcher, Natalie Portman, Justin Timberlake en Mila Kunis de hoofdrollen spelen. Wat ik je niet kan vertellen is welke acteur bij welke film past, omdat ik ze altijd door elkaar haal, omdat ze letterlijk dezelfde film zijn. Ze komen ook nog eens beide uit hetzelfde jaar waardoor mijn verwarring nog groter is.


Antz (1998) en A Bug's Life (1998)

1998 was een jaar vol met films die eigenlijk hetzelfde zijn en deze is wel een van de meest bekende. Er was zelfs een grote ruzie tussen Steve Jobs en John Lasseter van Pixar en een van de oprichters van Dreamworks, Jeffrey Katzenberg. Jeffrey Katzenberg ging weg bij Disney en begon zijn eigen animatiestudio. Alleen toen bekend werd dat de eerste film van Dreamworks Antz bleek te zijn waren Jobs en Lasseter ervan overtuigd dat hij het idee had gestolen van de nieuwe Pixar film A Bug’s Life. Dit kwam ook omdat Lasseter Katzenberg het complete verhaal heeft verteld van A Bug’s Life en zelfs creatieve ideeën heeft gevraagd. Het valt zeker op dat de verhaallijnen van beide films wel erg op elkaar lijken. In beide films is de hoofdpersoon een mier die anders is dan de rest en hierdoor een buitenbeentje is. In beide films probeert de hoofdpersoon de liefde van de prinses te winnen en dit doet hij door hun mierenhoop te redden. A Bug’s Life was meer gericht op kinderen en Antz was wat grover maar dat is ook een van de weinige verschillen. Het is uiteindelijk nooit bevestigd of Katzenberg het idee heeft gestolen, maar het heeft wel voor een jaren durende ruzie gezorgd tussen twee grote spelers in de animatiewereld.


Zoals je ziet zijn er dus verrassend veel films die eigenlijk hetzelfde plot hebben, en dit lijstje zijn zeker niet de enige. Het is ook heel lastig om in deze huidige wereld iets origineels te verzinnen, vooral omdat er al zoveel films bestaan. En dan heb je het nadeel van een gelijktijdige uitvinding waardoor verschillende mensen op verschillende plekken hetzelfde idee kunnen hebben, zonder het te weten van elkaar. Ook al is het natuurlijk soms de vraag of dat wel zo was, of dat er stiekem een idee werd gestolen..


17 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page