top of page

His Name, Merlin

Updated: Nov 9, 2020

Door: Marre Pieper


Het was traditie in ons huis dat we altijd op zaterdagavond naar Strictly Come Dancing keken. Een dansprogramma op de BBC waar bekende Britten leren dansen en hun skills moeten laten zien. Toen het een keer afgelopen was zagen we een promo voor de volgende show Merlin (2008), en dachten we ‘Huh? ziet er interessant uit’ en toen was het opeens vijf jaar later en zaten we met zijn allen om de tv te kijken naar de allerlaatste aflevering. Deze serie heeft echt een speciaal plekje in mijn hart, niet alleen omdat ik twaalf was toen de serie begon en zeventien toen het eindige, maar ook omdat het iets was wat wij met zijn allen keken. In een gezin van zes mensen is het niet makkelijk om een serie te vinden die iedereen leuk vindt, maar toch is dat wat er gebeurde met Merlin. Voor vijf jaar lang zaten we braaf elke zaterdag rond de tv om te kijken wat voor avonturen Merlin en Arthur nu weer zouden beleven. Doordat ik deze serie heb gekeken precies in de tijd dat ik door de pubertijd ging, zijn er wel wat levenslessen die ik onbewust heb opgepikt uit de serie.

Tekening door Marre Pieper


Merlin gaat over de bekende legende van Arthur en het zwaard in de steen. Alleen begint de serie op het moment dat Arthur en Merlijn nog jong zijn en elkaar voor het eerst ontmoeten. Arthur is nog niet de beste koning die er ooit was en Merlijn is nog niet de grootste tovenaar die ooit leefde, maar het zijn beiden nog jongens die veel moeten leren. Dit geeft de serie een uniek aspect. Normaal heb je hoofdpersonen die bijna perfect zijn en als ze eens een fout maken dan hoeven ze niet met de gevolgen te leven. In Merlin is dit anders. Merlijn maakt wel eens inschattingsfouten, vooral wanneer hij niet luistert naar de raad die hem wordt gegeven, en dan zijn er consequenties. Consequenties waar Merlijn mee moet leren leven. Dit is eigenlijk al de eerste levensles uit de serie. Het laat zien dat niemand perfect is en fouten maakt. Het belangrijke daarna is dat je leert hoe je omgaat met de consequenties. Bijvoorbeeld in de aflevering ‘The Nightmare Begins’ uit seizoen 2. Morgana komt erachter dat ze magische krachten heeft en wordt er heel bang van. Ze vraagt Merlijn om hulp en hij wil haar graag helpen. Alleen Gaius, Merlijn’s vader persoon en de draak waarschuwen Merlijn dat hij zich er niet mee moet bemoeien. Hij luistert niet en zorgt ervoor dat er meerdere mensen dood gaan door zijn acties. Wat ik er ook van heb geleerd is dat er niet alleen maar ‘happy endings’ zijn maar dat dingen nou eenmaal mis gaan. Dit is misschien een beetje cru maar ja, wel hoe het leven is. Ik vond dit ook juist heel goed van de serie, dat ze geen neppe wereld creëren (ook al speelt het zich af in een wereld met magie).


Nog een les die ik heb geleerd is dat je altijd aardig moet zijn, ook tegen mensen die onder ons staan. Nu klinkt dit misschien een beetje raar, 'mensen die onder ons staan', maar vat dit niet te letterlijk op, in Merlin is het wel letterlijk. De tovenaar redt het leven van Arthur, de kroonprins, en als dank daarvoor wordt Merlijn benoemd tot Arthurs persoonlijke bediende. Arthur was in het begin niet heel vriendelijk tegen Merlijn omdat hij hem alleen maar zag als een bediende, iemand die onder hem stond. Elke keer als Arthur onaardig tegen hem was dan was ook wel meteen een straf voor hem. Dit leert je om aardig tegen mensen te zijn! Het is niet alleen goed voor anderen, maar ook voor jezelf. Je bereikt er namelijk niks mee door onaardig te doen. Nu zijn bedienden in onze tijd niet zo normaal meer voor iedereen, maar je kan het zo opvatten dat je aardig moet zijn ook tegen mensen die niet aardig tegen jou zijn. Dat kan soms moeilijk zijn maar probeer het wel!

Bron: BBC


Nog een les die je leert tegelijkertijd met Arthur is dat je mensen niet moet beoordelen op hun eerste indruk. Arthur denkt dat Merlijn een slappe, domme jongen is maar dit is helemaal niet zo. De tovenaar is extreem krachtig en heeft meerdere keren al het leven gered van de jonge prins. Alleen Arthur heeft dit nooit door, ook al is het soms heel duidelijk, alleen maar omdat hij Merlijn niet zo ziet en dus nooit verwacht dat hij zoiets kan doen. Dit laat zien dat je nooit iemand moet beoordelen op eerste gezicht. Want je weet niet wat ze echt mee maken en wat ze wel niet kunnen.

Bron: BBC


Een levensles die je uit Merlin kan halen die misschien niet persoonlijk toepasbaar is maar wel iets wat we altijd moeten onthouden is: Alleen maar omdat iemand een machtspositie heeft, betekent niet dat ze ook alles beter weten. De koning van Camelot, Uther, is de persoon met de meeste macht in het koninkrijk. Alleen de vader van Arthur denkt dat hij zelf altijd de beste beslissing maakt en alles beter weet. Omdat hij bang is voor magie, heeft hij overal magie verboden terwijl hij er bijna niks van weet. Uther weet dus zeker niet alles ook al denkt hij dat het zo is, omdat hij koning is. Dit is natuurlijk niet alleen toepasbaar op koningen en leiders maar ook bijvoorbeeld je leidinggevenden op werk. Ik heb wel een paar keer gehad dat alleen maar omdat mensen een hogere positie hadden, ze dachten dat ze het beter wisten, maar dat was niet zo. Als je dus ooit iemands leidinggevende bent, je kan altijd blijven leren.

Bron: BBC


Een van de meest prominente levenslessen en ook de laatste die ik ga benoemen is dat je niet het goede moet doen voor de erkenning. Vanaf het begin van de serie, red Merlijn het leven van Arthur, de ridders en nog zoveel meer mensen en bijna niemand weet dat hij het doet. Merlin doet ook het goede omdat het de juiste keuze is, omdat Merlin goed is! Hij doet het zeker niet voor de erkenning. En dat moet ook niet doen, je moet het doen omdat het goed voelt.


Al in al, zijn er heel veel levenslessen uit de tv serie Merlin te halen. Dit is een van de redenen waarom ik het zo’n fantastische serie vind, naast natuurlijk het plot, de karakters, de kostuums, de muziek en het acteerwerk. Ik raad iedereen aan om deze serie te kijken, jong en oud. Hopelijk houden jullie er ook zo van en ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

Bron: BBC

Ps: Alle vijf seizoenen van Merlin staan op Netflix


21 views0 comments

Commentaires


bottom of page