top of page

'Just be yourself'

Door: Marre Pieper

Iedereen heeft wel eens het advies gehoord: ‘Gewoon jezelf zijn!’ en voor veel mensen lijkt dat vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Jezelf zijn is voor sommige mensen iets moeilijks en iets waar ze veel moeite voor moeten doen. Nu is Hollywood niet altijd verantwoordelijk voor een goed beeld van de samenleving, maar in dit geval zijn er wel wat fantastische films uitgekomen die je laten zien dat je gelukkig wordt als je je angsten overwint en gewoon jezelf bent.

Tekening door Marre Pieper


*SPOILER ALERT*


Neem bijvoorbeeld ‘The Greatest Showman’ uit 2017. Deze film gaat over P.T. Barnum de bedenker van het modern circus. Hij deed dit door mensen te verzamelen die anders waren dan normaal. In die tijd werden ze nog als freaks gezien en werden ze niet geaccepteerd in de maatschappij. P.T. Barnum gaf hun een plek waar ze thuis hoorden en waar ze leerden om trots te zijn op wie ze zijn. Ze hoefden zich niet meer te verstoppen en waren eindelijk gelukkig. Het was een fantastische film met geweldige dans en muziek en het meest belangrijkst: het bericht dat je altijd jezelf moet zijn. Het is zeker niet de enige film die dit probeert te vertellen aan hun publiek, het is ook een belangrijk bericht.


Te veel mensen willen iedereen tevreden stellen en veranderen zichzelf voor anderen. Ik ben hier zelf ook een goed voorbeeld van. Ik wil heel erg dat iedereen mij aardig vindt, hierdoor doe ik snel alsof ik iemand ben die ik niet ben om ertussen te passen. Deze films laten zien dat het juist belangrijk is om jezelf te zijn, want je wordt niet gelukkig van een masker dragen. Door deze films te kijken helpt het mij te beseffen dat iedereen gewoon anders is en het onmogelijk is om iedereen tevreden te stellen! Waarom probeer ik ook mensen tevreden te stellen die helemaal niks uitmaken. Mijn echte vrienden en familie zullen mij accepteren zoals ik ben. Het zijn natuurlijk niet alleen films die mensen leren om zichzelf te zijn, vrienden en familie spelen ook een belangrijke rol. Zoals je ook kan zien in meerdere films zijn het de echte vrienden en familie die de hoofdpersoon laten zien dat alles beter is wanneer je gewoon jezelf bent en niet aan het liegen bent. Deze films laten ook zien dat wij iedereen moeten accepteren zoals ze zijn. Iedereen is anders en daar ligt ook ons sterkte. Kun je het voorstellen als iedereen hetzelfde is? Dat zou wel een saaie wereld zijn, of als iedereen zoals mij zou zijn dan zou het een hele rare wereld zijn.


Copyright: IFC Films


Nog een film die een heel goed voorbeeld is van de levensles om jezelf te zijn is de film ‘Freak Show’ uit 2017. In deze film volgen we het leven van Billy Bloom, een excentrieke homoseksuele jongen die naar een hele conservatieve middelbare school gaat. Zijn persoonlijkheid past helemaal niet tussen alle andere kinderen en zelf leraren behandelen hem oneerlijk. Alleen maar omdat hij anders is en zichzelf. Billy wordt hierom gepest en belandt zelfs in een coma. Hij probeert hierna eerst zichzelf aan te passen op de rest. Uiteindelijk beseft hij dat hij daar niet gelukkig van wordt en dat hij alleen maar de pesters hun gelijk geven. Hij stelt zichzelf verkiesbaar als prom queen en laat iedereen zien dat is wie hij is en iedereen moet daar maar gewoon mee om gaan. Dan nog één laatste film die ook een leuk voorbeeld is van een film waar de hoofdpersoon dat als je jezelf bent alles goed komt. Deze film is Love, Simon uit 2018. Deze film gaat over Simon Spier, een tiener die een geheim heeft. Hij verstopt het feit dat hij homoseksueel is omdat hij bang is om gepest te worden door zijn klasgenoten. Ook is hij bang om het zijn vrienden en zijn familie te vertellen, omdat hij bang is dat ze hem niet gaan accepteren. De enige die het weet is een andere jongen die ook homoseksueel is en waar hij contact mee heeft via email. Alleen ze weten van beide niet wat hun echte identiteit is. De hele film lang zie je hoeveel moeite en pijn het kost voor Simon om net te doen of hij heteroseksueel is. Uiteindelijk komt de waarheid naar boven en vertelt Simon zijn ouders het. Zijn ouders reageren allebei heel positief en accepteren hem zoals hij is. Zijn vrienden zijn eerst een beetje terughoudend maar niet omdat hij homoseksueel is, maar omdat hij het niet kon vertellen aan hun. Wat ik persoonlijk een beetje egocentrisch vind, omdat het natuurlijk niet iets is wat je makkelijk kan vertellen. Ondertussen is Simon verliefd geworden op zijn geheime email partner en probeert hij zijn identiteit te achterhalen. Uiteindelijk komt hij erachter en worden ze verliefd. Het laatste shot is Simon die helemaal gelukkig is met zijn vrienden en familie omdat hij zichzelf niet meer hoeft te verstoppen. Hij kan eindelijk helemaal zichzelf zijn. Dit laat zien zoals ik al eerder had gezegd dat je echte vrienden en familie je gewoon accepteren zoals je bent omdat ze van je houden.


Al deze films zijn leuke feel good films die je leren om jezelf te accepteren zoals je bent. Het zijn misschien niet oscar-winnende films maar dat hoeft ook niet. Als ik deze films kijk dan voel ik me beter en dat is belangrijk. Dus als je binnenkort een sollicitatiegesprek hebt, een date of een belangrijke meeting denk eraan: ‘Gewoon jezelf zijn!’.
30 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page