top of page

Onze favoriete Oscar films

Door: Marre Pieper en Maureen Vreeburg


Ieder jaar is iedereen in de filmwereld weer excited om te zien wie er dit jaar weer de meest begeerde prijs heeft gewonnen, een Academy Award, inclusief wij natuurlijk ook. Elk jaar proberen wij zoveel mogelijk Oscar genomineerde films te kijken om te beslissen of de juiste films terecht winnen, ook al is dat natuurlijk altijd subjectief. Ondanks dat je je kan afvragen of de Oscars überhaupt wel objectief zijn en het niet allemaal ingestoken kaart is, is het toch nog altijd leuk om te kijken naar de verzameling van alle talentvolle personen uit de wereld van Hollywood. Omdat de Oscars deze zondag zijn uitgedeeld hebben wij besloten om een lijstje te maken van onze favoriete films die de eer hebben gehad van het ontvangen van zo’n gouden beeldje.


Tekening door: Marre Pieper


*SPOILERS*


Marre

The Sound of Metal (2019)

Van alle Oscar films die ik heb gezien van dit jaar vind ik deze toch wel mijn favoriet. De film gaat over een drummer in een heavy metal duo. Ruben heet hij en zijn vriendin Lou is de zangeres. Tijdens het voorbereiden voor een show verliest Ruben zijn gehoor. De ergste nachtmerrie voor een muzikant. Omdat hij een ex junkie is wordt hij naar een huis gestuurd waar hij samen met andere ex junkies leert om te gaan met zijn doofheid en het te accepteren. Dit is echt zo’n mooie emotionele film die mij erg raakte. Het gebruik van geluidseffecten en weinig muziek bracht zo goed het gevoel van slecht horen over. En het liet me beseffen dat stiltes in films vaak uniek zijn. Maar niet in Sound of Metal, daar gebruiken ze de stilte om unieke momenten te creëren. De film was genomineerd voor Best Supporting Actor, Best Original Screenplay, Best Actor, Best Picture en heeft de Oscars gewonnen voor Best Sound en Best Film Editing.


Wall-E (2008)

Dit is echt een van mijn favoriete animatie films. De film gaat over een klein robotje genaamd Wall-E die als enige nog over is op de Aarde. Hij is gebouwd om de enorme troep op te ruimen die de mensheid heeft achtergelaten, alleen alle mensen zijn vertrokken in een groot ruimteschip en alle andere robots zijn al kapot. Het enige wat er nog is, is een kakkerlak, ook meteen de beste vriend van Wall-E. Opeens verschijnt er klein ruimteschip en daarmee ook een nieuwe robot. Wall-E maakt contact en leert dat ze EVE heet. EVE was op de Aarde om op zoek te gaan naar een teken van leven, zodat de mensen weer terug kunnen keren naar de Aarde. Onderweg om samen de wereld te redden worden ze verliefd. Het is een hele schattige film waar je gewoon niet anders dan blij van kan worden. De film was genomineerd voor vijf Oscars: Best Animated Feature, Best Original Score, Best Original Screenplay, Best Sound Mixing en Best Sound editing. Daarvan heeft de film de Oscar gewonnen voor Best Animated Feature en terecht ook. Het is een fantastische feelgood film met prachtige animaties en ook nog eens veel humor.

Cast van Lord of the Rings, Oscars 2004 Bron: Telegraph


The Lord of the Rings: Return of the King (2003)

Trouwe volgers van ons blog weten dat deze trilogie een speciaal plekje heeft in mijn hart. Dit is het derde deel van Lord of the Rings en is het moment dat alles omdraait van alleen maar slechte dingen naar alleen maar goede dingen. De hoop komt terug en de goeierikken verslaan de slechteriken. Frodo vernietigd de Ring en het kwaad wordt verbannen uit de wereld. Ik had ook alle drie de films kunnen kiezen want alledrie hebben ze een Oscar gewonnen maar Return of the King heeft by far de meeste in de wacht gesleept: maar liefst elf. Voor elke categorie waar ze voor waren genomineerd hebben ze gewonnen en dit waren Best Original Song, Best Visual Effects, Best Original Score, Best Director, Best Adapted Screenplay, Best Production Design, Best Sound Mixing, Best Costume Design, Best Makeup and Hairstyling, Best Film Editing en dan natuurlijk de meest begeerde van ze allemaal: Best Picture.


Maureen

Gisaengchung/ Parasite (2019) Wat was ik omver geblazen toen ik deze film in de bioscoop zag! Het is een ongelooflijk coole film, met humor, actie en drama erin. En veel spanning ook. De film gaat over een arm gezin die zich als parasieten binnendringen bij een rijk gezin. Meer ga ik er niet over zeggen. De film, geregisseerd door Bong Joon Ho, is geniaal gemaakt en ik was heel blij dat deze film als allereerste buitenlandse film ooit de Oscar voor Best Picture gewonnen heeft. De film heeft in totaal 4 Oscars gewonnen: Best Motion Picture, Best Director, Best Original Screenplay en Best International Feature Film. Hiernaast is de film ook genomineerd voor Best Production Design en Best Film Editing.

Still Alice (2014)

Ik waardeer films heel erg die mij weten te raken. Deze film deed dat zó erg, dat ik niet kon stoppen met huilen. Still Alice, geregisseerd door Richard Glatzer en Wash Westmoreland, gaat over een taalwetenschap professor die op vrij jonge leeftijd alzheimer krijgt. De film gaat over haar struggles en haar band met haar man, gespeeld door Alec Baldwin, en haar kinderen. Haar angst en pijn hierom is zo hartverscheurend en mooi verbeeld. Julianne Moore speelt deze rol met zó veel emotie, ook niet zo gek dat ze met deze film de Oscar heeft gewonnen voor Best Actress.

Spike Jonze en Alfonso Cuaron, Oscars 2014 Bron: Zimbio


Her (2013)

Deze film vind ik echt briljant! De film gaat over een eenzame man die als beroep liefdesbrieven schrijft voor mensen en verliefd wordt op zijn computersysteem. De stijl van regisseur Spike Jonze is sowieso echt wel mijn ding. De hele sfeer van de film vind ik steengoed. En Joaquin Phoenix, sowieso een acteur die ik heel cool vind (ik heb mijn aloë vera naar hem vernoemd), geeft dit karakter zo veel inhoud. En ook al is Scarlett Johansson alleen een stem in de film, ik vind haar ook perfect voor de rol. Zij heeft een heel mooie, oprechte stem en geeft de computer iets heel humaans. De film heeft de Oscar gewonnen voor Best Original Screenplay. Daarnaast is die nog genomineerd voor Best Picture, Best Original Score, Best Original Song en Best Production Design.


Dit is maar een korte selectie van onze (modernere) favorieten, maar er zijn natuurlijk al 94 edities geweest van de Oscars en stuk voor stuk zijn het geniale films die voorbij komen. Van dit jaar zijn we erg benieuwd naar Nomadland, die de Best Picture gewonnen heeft. Ook is het heel tof dat Anthony Hopkins een Oscar binnen heeft gehaald, als oudste persoon ooit die een Oscar heeft gewonnen.
19 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page