top of page

Psycho Killer, qu'est-ce que c'est?

Door: Maureen Vreeburg

Tekening door: Maureen Vreeburg


Ik heb altijd een fascinatie gehad voor verhalen over seriemoordenaars en psychopaten (vraag me niet waarom, ik weet ook niet waar het mis is gegaan), daarom behoren films als Silence of the Lambs en Zodiac ook tot mijn favorieten. Daarnaast is Dexter dan ook echt een van mijn favoriete series. Ik heb de 8 seizoenen meerdere keren gezien. Wat ik het leuke vind aan een serie over een seriemoordenaar tegenover een film, is dat je in de serie het persoon veel beter leert kennen en het karakter ook ziet ontwikkelen.

Recentelijk heb ik ook de serie ‘You’ gekregen. Dat vond ik zelf ook een sterke serie als je het bekijkt qua empathie voor het hoofdpersoon. Je betrapt jezelf erop dat je een stalker aan het goedpraten bent. Ik vind het super interessant om deze karakters met elkaar te vergelijken, maar voor ik dat doe, geef ik eerst even een korte samenvatting over beide series.


*spoiler alert*


Dexter is een spannende serie die van 2006 tot 2013 actief was en met Michael C. Hall in de hoofdrol, over Dexter Morgan, die werkt op de forensische afdeling van de Miami politie. Op zijn 3e heeft hij zijn moeder gruwelijk vermoord zien worden en dat heeft hem getekend voor het leven. Hij is een monster die een drang heeft om te moorden en eigenlijk geen gevoelens kan voelen. Hij werd geadopteerd door de detective die hem vond, Harry Morgan. Harry had snel door dat Dexter deze drang in zich heeft, dus leerde hij Dexter een code, dat Dexter alleen mensen vermoord die het ‘verdienen’ om te sterven, zoals moordenaars en verkrachters. Ook al is Harry ondertussen overleden, hij leeft voort als een morele bewustzijn voor Dexter in zijn hoofd en in het heden houdt Dexter zich nog steeds aan deze code.


You is een vrij nieuwe serie, begonnen in 2018, met Penn Badgley in de hoofdrolover Joe Goldberg. Joe is een sympathieke, rustige jongen. Althans, zo lijkt hij op het eerste oog. Hij is de eigenaar van een boekenwinkel, waar hij op een dag een meisje tegenkomt, Guinevere Beck. Hij raakt geobsedeerd door haar en doet er alles aan om haar van hem te maken en gaat hierin heel ver, hij denkt dit te doen om haar te ‘redden’, omdat ze zo hopeloos naïef is. Ook Joe heeft een traumatisch verleden die bijdraagt aan het psychopatische in hem.


Beide series zijn gecreëerd met de ‘monsters’ als protagonist. Het verhaal wordt ook verteld vanuit hun perspectief. In beide series hoor je ook de hoofdrolspelers diepe voice-over die de eigen gedachten vertelt steeds terugkomen. Dat maakt beide series ook interessant, omdat ze je uitleggen waarom ze doen wat ze doen, creëer je meer sympathie. Ik merkte dat toen ik Dexter voor het eerst keek, ik hem ook heel cool vond, omdat hij een soort vigilante is. Want hij vermoord alleen slechte mensen, dus dat valt makkelijk goed te keuren. De tweede keer dat ik de hele serie keek, was ik me veel meer bewust van hoe heftig het eigenlijk is en hoe eng Dexter eigenlijk is. Bij You maakte ik ook het proces door dat ik hem eerst een heel aantrekkelijke man vond, aan het begin zelfs ook wel door zijn gestalk. Hij was dark, maar ergens ook sexy. Maar dan leer je hem beter kennen en hoe diep het eigenlijk gaat en toen realiseerde ik me ook wel hoe eng hij eigenlijk is.


Toch zijn Dexter Morgan en Joe Goldberg wel erg verschillend. Wat ik het grootste en meest interessante verschil vind, wat mij ook meteen op viel, is het volgende: Dexter is ongelooflijk zelfbewust. Hij wéét dat hij een monster is. Dat heeft hij van zichzelf geaccepteerd, want hij kan niet anders. Joe daarentegen ziet dat helemaal niet in. Hij praat zijn moorden goed, door te zeggen dat dit nodig was om Beck te redden of omdat iemand in de weg liep. Joe vindt dat hij alles in de naam van de liefde doet. Dexter is eerlijk over zijn ‘demons’ tegen zichzelf en daarmee tegen de kijkers, terwijl Joe keihard liegt tegen zichzelf en ons. Die zelfbewustzijn zorgt ervoor dat je Dexter echt ziet groeien tijdens de serie en dat vind ik zo mooi om te zien in die serie. Natuurlijk is dat ook moeilijker te vergelijken, omdat Dexter 8 seizoenen heeft en You nog maar 2, maar bij Dexter zag je het al in het 2e seizoen. Je leerde in dit seizoen al over Dexter’s ‘dark passenger’ en hoe hij daarmee worstelt. Langzaamaan begint Dexter iets meer emoties te voelen en daarmee ook meer empathie. Dexter begint eigenlijk steeds menselijker te worden en dit conflict in hem zelf komt erg naar voren. Daardoor zie je ook dat Dexter toch af en toe schuld voelt als hij een bepaalde moord pleegt. Dit schuldgevoel hebben we bij Joe nog helemaal niet gezien, zelfs niet toen hij Beck vermoordde, het meisje voor wie hij álles deed. Dat laat ook weer zien dat het bij Joe eigenlijk helemaal niet om het persoon gaat. Hij vindt steeds een nieuwe prooi waar hij zich op stort.


Tegelijkertijd vind ik dat Joe eigenlijk veel menselijker overkomt voor de mensen om hem heen en ook voor de kijker. Omdat Dexter zo’n psychopaat is die dat weet van zichzelf, zie je hem bijna altijd kalm. Je ziet aan hem dat er iets niet klopt, zoals ook zijn collega Doakes vrij snel doorhad. Joe kan iedereen zijn die je kent. Hij komt op het eerste oog als een doodnormale, lieve jongen over. In het eerste deel van seizoen 1 laat hij ook alleen deze kant aan ons zien. Hij lijkt een jongen die simpelweg verliefd wordt en daarin te ver gaat. Pas later zien we steeds meer van hem en dan gaan we ook de patronen pas zien. Omdat Joe zelf ook niet inziet wie hij daadwerkelijk is, zien we hem veel meer struggelen. We zien langzaam hoe hij een grote puinhoop maakt en de stress die hij er onder voelt. Dat maakt hem heel menselijk om te zien. Dexter maakt geen puinhoop van zijn moorden, hij weet altijd dondersgoed wat hij doet en zou ook niet zo gauw een impulsieve moord doen (is ook wel voorgekomen in de serie, vooral in latere seizoenen). Dexter gaat altijd super netjes te werk, met zijn bekende ritueel met de spuit, het plastic en het in stukken zagen en dumpen in de oceaan. Joe gaat hierin veel meer de mist in en werkt veel risicovoller. Ook door zijn slachtoffers in de boeken kooi op te sluiten in de kelder van zijn boekenzaak brengt hij zichzelf meerdere keren in gevaar. Daarom moet Joe ook steeds verdwijnen en een nieuwe naam nemen. Dexter hoeft dit niet, want hij maakt niet zo snel fouten.


Dexter en You vind ik allebei dus erg interessante series, hoewel Dexter wel echt mijn favoriet is. Beide series verrassen je en nemen je helemaal mee in de conflicten die zij doorstaan.


Ik ben zelf wel erg benieuwd of we bij Joe in het volgende seizoen nog een karakterontwikkeling gaan zien, of dat hij keer op keer dezelfde fouten blijft maken en niet kan veranderen. Seizoen 3 wordt verwacht in 2021, maar ik weet niet of dit nog uitgesteld gaat worden door Corona. We gaan het zien!

41 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page