top of page

Significant Other

Door: Marre Pieper


Ik heb laatst de nieuwe kerst serie Dash & Lily (2020) gekeken van Netflix en ondanks dat ik het heel leuk vond en meteen de neiging had om mijn hele kamer te versieren, was er toch iets wat mij enorm stoorde. Laat ik eerst beginnen met een korte samenvatting van de serie. De hoofdpersonen van de serie zijn Dash en Lily. Dash houdt totaal niet van kerst en heeft geregeld dat hij helemaal alleen is voor de feestdagen. Lily, in tegenstelling, houdt extreem van kerst en is extreem teleurgesteld dat ze alleen is voor kerst. Om haarzelf een beetje te vermaken verstopt ze een rood notitieboekje in een boekenwinkel, met daarin opdrachten. Dash vind het notitieboek en is meteen geobsedeerd. De twee beginnen met elkaar te communiceren via het notitieboekje en dagen elkaar uit voor allemaal verschillende dingen.

Tekening door Marre Pieper


*Spoiler Alert*


In de derde aflevering ‘Chanoeka’ probeert Lily een underground concert te bezoeken als uitdaging van Dash, maar ze wordt bij de deur tegen gehouden. Ze mag pas binnen gaan als ze vertelt over haar grootste pijn, om te laten zien dat iedereen pijn heeft,: ‘Haar grootste ‘drag’. Lily probeert het eerst met het feit dat haar ouders niet thuis zijn voor kerst maar dat is niet genoeg en ze wordt niet binnen gelaten. Dan op het allerlaatste moment flapt ze uit: ‘Ik heb nog nooit een jongen gezoend.’ de vrouw die de ingang bewaakt kijkt haar geschrokken aan en vraagt: ‘Hoe oud ben je?’ en Lily antwoord daarop: ‘17.’ De vrouw kijkt haar met veel medelijden aan en Lily mag dan wel naar binnen. Leven we echt in een wereld waarin dat je nog niet bent gezoend op je 17de erger is dan dat je 17 bent en je ouders er niet zijn voor kerst? In een latere aflevering ‘kerstavond’ is Lily op een feestje met andere tieners en daar wordt aan haar gevraagd: ‘Wat is de raarste plek dat je ooit seks hebt gehad?’ Lily antwoordt niet, maar kijkt heel ongemakkelijk. De vraag wordt dan verandert naar ‘gezoend?’ Als Lily ook tijdens deze vraag ongemakkelijk stil is kijkt iedereen in de buurt haar raar en en lopen ze weg van haar. Dit is niet de eerste keer dat ik dit heb gezien en gaat zeker niet de laatste keer zijn. Dit soort berichten zorgt ervoor dat tieners toch een grote druk gaan voelen om mensen te zoenen of seks te hebben, omdat ze leren dat als ze dat niet doen dat ze dan niet geaccepteerd worden door mede leeftijd bewoners.

Bron: Netflix


Toen ik 12 was zat in de tweede en ik weet nog heel goed dat een meisje een keer heel hard door de klas heen riep: ‘Als je voor je 16de niet hebt gezoend dan ben je echt heel raar en lelijk.’ en dit heeft wel echt impact op mij gemaakt. Dit had ook natuurlijk te maken met dat ik ook een hele onzekere tiener was. Maar het kwam ook door dat meisje en die werd weer bemoedigt door wat ze meekreeg van tv en alles om haar heen. En het is niet heel raar, want bij heel veel tienerseries draait het erom, vooral bij de meiden, of ze al gezoend hebben en of ze al een vriend hebben en dat zijn geen meiden van 18/19, maar echt van 14/15. Ik denk dat we in onze huidige samenleving daar veels te veel op focussen. Het is juist belangrijk om te ontwikkelen voor jezelf en niet omdat je het voor iemand anders doet. Gelukkig bevond ik mij in een vriendengroep waar of we gezoend hadden totaal geen belangrijke gespreksstof was en ook in mijn familie was dat helemaal geen ding. Ik voelde van mijn omgeving niet zo veel druk, maar toch ben ik in mijn vorige relaties (als ik zo vrij mag zijn om het relaties te noemen) wat gehaaster geweest dan verstandig, omdat ik niet het gevoel wilde hebben dat ik achter liep. Nu heb ik nogal een probleem met omgaan met hoe andere mensen over mij denken en ik wilde gewoon nooit in zo’n situatie terecht komen zoals in films en series. Het is natuurlijk prima als je wel al jong bent begonnen en daarin ook verder geen druk hebt gevoeld, want er bestaan geen foute manieren.

Bron: 20th Century Fox


Maar wat wel fout is, is dat je door de media wordt gepusht om dingen te doen die je eigenlijk niet wil, alleen maar om geaccepteerd te worden. Ook is dit natuurlijk toepasbaar op jongens, want daar is zeker ook druk om zo snel mogelijk een vriendin te hebben of zelfs om meerdere te hebben zodat je cool lijkt en een player bent. Want een van de coolste mannen ter wereld, James Bond, heeft gewoon elke film weer een nieuwe scharrel. En wie kent niet die scènes in Amerikaanse high-school films waar jongens worden gehighfived als je met meerdere meiden hebben gezoend op één avond. Neem als voorbeeld de scene in Easy A, hierin doet de hoofdpersoon, Olivia, net alsof ze seks heeft met haar vriend Brandon, omdat hij wil verbergen dat hij gay is. Als de rest van de studenten erachter komen juichen alle jongens Brandon toe en geven ze hem high-fives. Later in de film wanneer Olive wil dat Brandon de waarheid vertelt over die avond zegt Brandon ‘nee.’, omdat hij nog nooit zo populair is geweest. Dit laat zien aan jongeren dat je pas wordt geaccepteerd door je medestudenten als je seks hebt gehad. Never Been Kissed (1999) is een film waar het plot letterlijk draait om Josie, een 25 jarige vrouw, die nog nooit een serieuze relatie heeft gehad en daardoor haar leven incompleet is. Films/Series spelen een grote rol in de manier hoe wij de wereld zien en ook in dit aspect. Ik ben van mening dat de filmindustrie daar wat beter mee om moet gaan, en niet zorgen dat het dieptepunt uit een 17-jarige leven is dat ze nog nooit heeft gezoend.

19 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page