top of page

That sounds like music to my ears

Door: Maureen Vreeburg


Naast dat ik een enorme filmfreak ben, ben ik ook een enorme muziekliefhebber. Al sinds mijn 8e bezoek ik concerten en ik ben 3 jaar lang muziekfotograaf geweest. Het moment dat ik opsta zet ik muziek op en ik luister bijna non-stop muziek (tenzij ik een film/serie aan het kijken ben) tot ik naar bed ga. Ik zie het als mijn persoonlijke soundtrack. Daarom is het ook niet zo gek dat ik een enorme voorliefde heb voor muziekfilms. Ik heb er al best wat gezien en houd ook een lijst bij op IMDb welke muziek gerelateerde films ik allemaal gezien heb. Deze week wil ik graag met jullie deel 1 van mijn favorietenlijst delen!

Tekening door Maureen Vreeburg


Almost Famous


Almost Famous (2000) is geregisseerd door Cameron Crowe, met Patrick Fugit, Billy Crudup en Kate Hudson in de hoofdrol. De film gaat over een jongen, William Miller, die ervan droomt om een beroemde muziekjournalist te zijn en op tour mee te kunnen met een rock band. Hij heeft een enorme doorzettingsvermogen en daardoor lukt het hem! Hij ziet alle coole kanten waar hij van droomde van dichtbij, de te gekke live optredens en de afterparties, maar ook ziet hij de ruzies, de struggles en de harde kanten van een tourende band.Bron: Dreamworks Pictures


Dit is een van mijn favoriete films of all time! Ik heb hem ooit in een week 4x gezien met mijn zus, Sharon. De reden dat ik verliefd ben geworden op deze film is wel erg persoonlijk. Ik snapte zo goed wat William voelde, want ik had dezelfde dromen, maar dan als muziekfotograaf. Ik wilde niets liever dan onderdeel zijn van deze muziekwereld en op tour gaan met bands. Ik herkende mezelf heel erg in William, ook al is hij een stukje jonger dan dat ik was toen ik de film voor het eerst keek. Ik ben er ook erg goed in om mijn muzikale helden te idealiseren, zoals vele muziek fans doen. Stiekem fantaseren over bevriend raken met The Libertines of speciaal gevonden worden door Nick Cave, ik kan zeker niet ontkennen dat ik dat vaak deed en nog steeds wel doe (Ik wil zo graag beste vrienden zijn met Bill Nighy momenteel). En ik weet zeker dat er een paar van jullie zijn die die fantasieën ook gehad hebben. Deze film laat ook de harde kant zien van deze geïdealiseerde wereld. Het is een heel oprechte en eerlijke film. Het is niet weer een typische film over het leven van muzikanten. Het laat ook een heel ander perspectief zien. Dat van een kwetsbare jongen die de realiteit in begint te zien. Ook laat het het perspectief zien van een ‘groupie’ (eigenlijk haat ik dat woord), Penny Lane en haar struggles. Dit maakt de film zo interessant voor mij. Het was ook wel even een ‘reality check’ voor mij. De film laat zien hoe moeilijk het is om echt één van hen te worden, in plaats van bands die alleen wat van je willen. Lester Bangs noemt het ook nog in de film, dat je niet bevriend met ze kan raken. Voor hen was William gewoon een schrijver en een fan en op dat moment wel handig voor goede publiciteit en niks meer. Dit is een briljante film met een steengoede performance van Patrick Fugit en Kate Hudson.


Leto

Leto (2018) is een Russische biografische film, geregisseerd door Kirill Serebrennikov. De film speelt zich af in de jaren 80 in Leningrad in Rusland. Het gaat over Viktor, Natalia en Mayk. Mayk is al een naam in de Underground muziekscene, want hij is frontman van de band Zoopark. Viktor ontmoet hem op een dag en laat zijn eigen nummers horen. Er ontstaat een vriendschap tussen hen en Mayk’s vrouw Natalia. Samen werken Viktor en Mayk aan nummers en treden ze op. De film laat de vorming van de Leningrad Rock club zien en de band Kino.

Bron: Hype Film Kinovista


Dit is wel echt mijn tweede favoriete muziek film! Ik herinner me nog dat ik, toen ik in Utrecht woonde, de poster al steeds zag hangen bij het Louis Hartlooper Complex dat deze film uit zou komen en de poster sprak mij al zo enorm aan, dat ik de film heel graag wilde zien. Ik ging er samen met Sharon heen. Dit was tevens de eerste keer dat Sharon en ik samen naar een filmhuis gingen! En dat hebben we nu ontelbaar vaak gedaan. Bij Louis Hartlooper heb je vooraf altijd een explicateur die een voorwoord doet, voordat je aan de film begint. Bij Leto weet ik nog goed dat de man vertelde over de regisseur Serebrennikov. Hij was tijdens het editen van de film aangeklaagd en kreeg een soort huisarrest. Dus de rest van zijn team moest het editen afmaken. De advocaat nam dan de ge-edite versie mee en Serebrennikov maakte dan weer notities die de advocaat weer meenam. Ik vind de film zo interessant, omdat ik heel weinig afweet van de muziekscene in Rusland. Deze film laat zien dat in de jaren 80 rock muziek nog niet geaccepteerd was daar, omdat het Westers was, en ze wilden geen westerse invloeden in Rusland. Daarom ontstond er een underground scene. Bowie platen werden sneaky verhandeld alsof het drugs was en er werden geheime rock shows gegeven. De film heeft ook een heel aparte stijl. Het is een zwart-wit film en er zijn soms animaties toegevoegd, bijvoorbeeld bij nummers die ze spelen. Heel gaaf gedaan! Ook is de soundtrack van de film fantastisch, met zowel Russische nummers, als covers van bekende Engelstalige songs, zoals Passenger van Iggy Pop en een geweldige versie van Bowie’s All The Young Dudes. Sharon en ik hebben de LP van deze film nog gewonnen bij een prijsvraag, heel blij mee!


This Is Spinal Tap

This Is Spinal Tap is een mockumentary uit 1984, geregisseerd door Rob Reiner. Een filmmaker volgt de fictieve, zogenoemde ‘luidste Engelse band’ Spinal Tap mee op tour door Amerika. Het is een soort parodie op bekende rock documentaires, met hoogtepunten, faalmomenten, onderlinge ruzies, alles wat je verwacht bij een rock documentaire.

Het is echt een hilarische film die steengoed in elkaar zit. Ze hebben het zo leuk na gemaakt als docu en ik vind er zulke leuke grappen in zitten. Ik kende de uitspraak ‘These go to eleven’ al voordat ik de film kende, omdat die zin zo beroemd geworden is. Ik fotografeerde ooit een festivalletje in Hedon Zwolle die zo heette. De film bestaat grotendeels uit improvisatie en er zijn tientallen uren aan gesprekken opgenomen voor de film. Het drijft op een leuke manier de spot met rocklegendes. De hele term ‘mockumentary’ is beroemd geworden door deze film. Echt een aanrader als je iets luchtigs wil kijken!Bron: Embassy Pictures


Ik vind het wel heel moeilijk om maar een paar films uit te kiezen, want er zijn zoveel toffe muziekfilms. Daarom moet je nog niet beledigd zijn als ik er een bepaalde film niet tussen heb staan, want ik ga hier nog twee delen van maken, dus je mag pas na het 3e deel laten horen welke je wel echt mist!


17 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page