top of page

Verfrissende & Verkoelende Films

Door Maureen Vreeburg en Marre Pieper


Het is weer zo ver, de hittegolf heeft Nederland weer bereikt. Na de eerste paar ‘slechte’ weken van de zomervakantie dachten we, dit jaar hopelijk deze keer geen extreme hitte, maar helaas. Het is nu al een paar dagen boven de 35 graden en we doen geen oog dicht. Het is zo heet dat je beter de deur niet eens uit kunt gaan. Om deze verschrikkelijk warme dagen door te komen hebben wij beiden drie films uitgekozen om te kijken in een ruimte met airconditioning. Om je een verfrissend gevoel te geven, maar ook om toch wel de hete zomer een beetje te waarderen.


Tekening door Marre Pieper


Jaws (1995)

Waar gaat het over?

Iedereen vertrekt met dit weer naar het strand om lekker af te koelen maar misschien is dat niet het beste idee. In het kleine idyllische eilandje Amity Island vindt een chill strand feest plaats maar dan verdwijnt opeens een jonge vrouw in de zee. De volgende ochtend vinden ze delen van haar lichaam op het strand en besluiten dat de aanval door een haai komt. Na verder onderzoek en vooral druk van de toeristenbranche besluiten ze dat ze toch door een boot is omgekomen. Maar dan is er nog een aanval op een klein jongetje en wordt er toch vastgesteld dat er een haai in het water zwemt. En niet zomaar een haai, nee eentje die bijzonder groot is. Het volgende deel van de film gaat over het vangen van de haai en is bloedstollend maar dat moet je vooral zelf meemaken.

Waarom is dit een verfrissende film?

Naast gewoon een iconische film te zijn die bijna iedereen geweldig vindt, is het een goede film om te kijken als je het strandgevoel wil maar dan zonder het irritante zand of verraderlijke stroomversnellingen. Vooral belangrijk er is geen kans dat er plots opeens een haai aan je been hangt. Je krijgt de lekkere beach vibe maar dan zonder alle angst, perfect dus.


Waterworld (1995)

Waar gaat het over?

Het is het jaar 2500 en door het stijgende zeeniveau staat alles onder water. De mensheid moet zien te overleven op zelfgebouwde vlotten. Er zijn legendes over droog land ergens maar niemand weet waar. De hoofdpersoon ‘the marine’ ontmoet een vrouw met een tattoo waarin de richting naar het droge land. Ze worden achtervolgd door Smokers, schurken, die ook de richtingen willen en proberen het befaamde droge land te vinden. De film was de duurste film ooit gemaakt in die tijd en was geen succes. Ondanks dat de film niet succes was heeft universal een stuntshow die populair blijkt te zijn dan de film ooit was.

Waarom is dit een verfrissende film?

Water, water en nog eens water. Wat is verfrissender dan het zien van oneindig lekker koud en verkoelend water? Het enige nadeel is dat je miss wat vaker even een toiletpauze moet nemen.


bron: the Ladd Company


Blade Runner (1982)

Waar gaat het over?

Rick Deckard is een politieagent in het jaar 2019 en is gespecialiseerd in het jagen op androids, die niet meer correct werken. Hij wordt door zijn baas gedwongen om vier androids te vinden en uit te zetten. In zijn zoektocht komt hij in contact met de maker van alle androids Eldon Tyrell. Tyrell laat Deckard Rachel zien, een android die nog maar net te herkennen is als een android omdat ze zelf denkt dat ze mens is. In zijn zoektocht naar de androids begint Deckard nu ook te twijfelen aan zijn eigen identiteit en wat hij nu werkelijk aan het doen is.

Waarom is het een verfrissende film?

Het regent zo’n 90% van de film, omdat het emotioneel overkwam en omdat ze de sets zo goed mogelijk probeerde te verstoppen. Wij nederlanders weten hoe het is om te leven in een wereld waar we minimaal 3 paraplu’s per dag nodig hebben en wij klagen er ook veel over. Deze film laat zien dat we dankbaar moeten zijn voor deze dagen zon, het gebeurd niet zo vaak hier dat we al een week lang niet op buienradar hoeven te kijken om te checken of die bui wel echt over ons heen komt.


The Beach (2000)

Waar gaat het over? Leonardo DiCaprio vertrekt als backpacker naar Thailand. Daar komt hij in aanraking met een man die hem vertelt over een geheim strand dat een paradijs moet zijn. Hij gaat met 2 Fransen, die hij daar ontmoet, op zoek naar het eiland. Waarom is dit een verfrissende film? In deze rare tijden van Corona zit een verre reis maken er voorlopig niet in. Met deze film ben je toch nog een beetje in Thailand, waar je een frisse duik kan nemen in prachtig helderblauw water en met waanzinnige stranden waar je even bij kan wegdromen. Ook voelt je eigen gezweet meer op zijn plek als je in dit verhaal opgaat, want je kan niet door Thailand dwalen zonder plakkerig aan te voelen. Daar neem je het alleen meer voor lief, omdat alles zo mooi is. Met deze film vergeet je even dat je in het saaie, veel te hete Nederland bent.


bron: 20th Century Fox

Ice Age (2002)

Waar gaat het over? Zoals de naam al zegt, speelt deze film zich af in de ijstijd, de laatste om precies te zijn. Het is een super leuke animatiefilm die het verhaal vertelt van Sid, een luiaard en Manfred, een mammoet. Alle dieren trekken naar het zuiden, omdat het te koud wordt. Manfred is koppig en gaat juist naar het noorden. Onderweg komt hij Sid tegen, die alleen gelaten is door zijn familie. Samen vinden ze een mensenkindje nadat een groep mensen is aangevallen door tijgers. Ze nemen het kindje mee om hem terug te brengen naar de mensen. Diego de tijger wil het kindje afpakken, maar besluit ze uiteindelijk te helpen.

Waarom is dit een verfrissende film?

Wat is verfrissender dan een film over de ijstijd? Als je deze film kijkt, leef jij je even in in een wereld van kou en ijs. Je ontsnapt de hitte om je heen en wordt meegesleurd in de koelte van de film. Als jij je genoeg laat meeslepen in het verhaal, durf ik te geloven dat je zelfs de kou op je huid gaat voelen. Oftewel, de perfecte manier om af te koelen tijdens deze hete dagen.


The Little Mermaid (1998) Waar gaat het over?

Ariel, een van de dochters van koning Triton, heeft een fascinatie voor het leven boven water. Tijdens een van haar tripjes boven water ziet ze een prins en ze wordt op een slag verliefd. Vanaf dat moment is haar grote droom om benen te hebben en op het land te leven. Haar strenge vader verbiedt haar om boven water te komen. Ursula, de slechte zee heks, wilt een deal met haar sluiten. Zij zal Ariel benen geven, als Ariel Ursula haar stem geeft. Ariel stemt hiermee in.

Waarom is dit een verfrissende film?

Dit is een heerlijk verkoelende film, omdat jij je als kijker inleeft in een zeemeermin. De film speelt zich grotendeels onder water af. En wie droomt er in deze temperaturen nou niet van om een zeemeermin te zijn, zwemmend onderwater, zonder de zon continu op je schijnend? Maar deze film laat ook zien dat we dankbaar moeten zijn voor onze benen, brandend in de zon. Want er zijn ook zeemeerminnen die graag willen waar wij alleen maar over klagen.


29 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page