top of page

Vol met Passie

Updated: Jul 14, 2020

Door: Marre Pieper


Soms zie je een film die je je hele leven bij blijft, een film die je altijd zal herinneren en die je echt honderden keren opnieuw kan bekijken zonder dat het saai wordt. Mensen hebben zo’n enorme passie en liefde voor films, dat is echt ongelooflijk. Maureen en ik hebben zelf dit blog gemaakt om onze liefde te delen met mensen. Maar waardoor ontstaat deze liefde en hoe kan een film zo’n impact hebben op iemand? Een vriend van mij, Dennis, heeft de film Frozen (2013) al ontelbaar keer gezien en toen Frozen 2 (2019) eindelijk uitkwam is hij er wel 9 keer heen geweest in de bioscoop. Frozen 2 stond al een tijdje op Disney+, maar ik heb gewacht met kijken totdat ik hem samen met Dennis kon kijken, omdat hij voor mij de ervaring leuker maakte. Hij weet zoveel achtergrondinformatie en dat vind ik altijd heel leuk om te weten. Omdat Dennis zo’n enorme passie heeft voor de Frozen films was ik benieuwd waar dat vandaan kwam en wat de reden voor hem was dat hij deze films oneindig vaak achter elkaar kan kijken.

Tekening door Marre Pieper


*SPOILER ALERT*


De film Frozen gaat over twee zussen, Anna en Elsa. Elsa heeft magische ijskrachten en probeert deze te verstoppen omdat ze er bang voor is. Als hun ouders dood gaan moet Elsa koningin worden, maar ze raakt de controle kwijt over haar krachten en hun koninkrijk is gevangen in een strenge winter. Elsa vlucht de bergen in waar ze haar krachten accepteert en eindelijk haar zelf kan zijn, alleen weet ze niet wat ze het koninkrijk heeft aangedaan. Haar zus, Anna, gaat samen met Kristoff, een ijshakker, en een magische sneeuwman, Olaf, het avontuur aan om Elsa te overtuigen om terug te komen naar huis en de winter te beëindigen.


De hype van de film begon voor Dennis al ver voor de film überhaupt uitkwam in Nederland en de rest van de wereld. Disney maakte bekend dat ze na Princess and the Frog (2009) weer een bestaand sprookje gingen omtoveren tot een magische Disney film. Deze keer hadden ze gekozen voor het sprookje ‘De Sneeuwkoningin’ van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Dennis zocht het verhaal op en vond het meteen erg interessant klinken, en de eerste vonk was er. Elke keer nadat Disney een stukje informatie los liet over de nieuwe film groeide Dennis’ interesse. Na de eerste bekendmaking kwam Disney naar buiten met de concept art. Dennis voelde zich al meteen verbonden met het personage van Elsa. Ze was ten eerste een koningin in plaats van een prinses en ze droeg een blauwe jurk, zijn favoriete kleur. Met de bekendmaking van de cast zag Dennis dat de actrice en Broadway ster Idina Menzel het personage Elsa ging spelen. Als een Broadway fan kende hij de actrice natuurlijk van bijvoorbeeld de musical ‘Wicked’ en er was weer een vonk. De vonken sloegen compleet over toen Disney de eerste trailer dropte die zich compleet focuste op Elsa. De kostuums zagen er fantastisch uit, de muziek was helemaal geweldig en Elsa was net zo fenomenaal als Dennis had voorgesteld.


Op 19 november was het zover, de film ging in première in Amerika. Alleen Dennis moest nog even wachten, want in Nederland kwam de film pas uit op 11 december. Zoals te verwachten had hij geen geduld en had een Amerikaanse cam-versie gedownload. Omdat het dus een versie was die door een persoon was opgenomen was de kwaliteit niet zo goed, maar dat maakte voor Dennis niet uit. Tijdens de film zei hij bij bijna alles ‘Aaaah!’ en toen op een gegeven moment prins Hans, de tegenspeler van Anna, de slechterik bleek te zijn riep Dennis: “Nee?!”. Hij leefde helemaal mee want de film was zoveel beter dan hij ooit had kunnen dromen.


Bron: Disney


Inmiddels is het al paar jaar geleden dat Frozen uitkwam en er is nu zelfs een tweede film uitgekomen, en tussendoor nog veel extra’s, zoals een short genaamd Frozen Fever. In deze tijd heeft Dennis de eerste film ontelbaar keer gezien en ik vroeg mij af of het inmiddels niet saai was om de films nog te kijken. “Hahah, ik snap het, maar nee zeker niet.” stelde Dennis mij gerust. Hij vind het juist fijn, omdat hij precies weet op welke momenten hij kan opletten en op welke momenten hij eventjes wat anders kan doen. Wat hij vooral leuk vindt, is dat hij de films kan kijken met mensen die ze nog nooit hebben gezien en dat hij hierdoor zijn passie kan delen. Hij ziet de films dan toch heel anders, omdat hij de films kijkt met mensen die het nog nooit hebben meegemaakt en dus alles voor het eerst zien.


Het is misschien voor mensen moeilijk om voor te stellen hoe iemand nou zo van een film kan houden. Nou het antwoord is simpel: Dennis herkende zichzelf ontzettend erg in de films. Hij kon er zoveel gelijkenis uit halen. Vooral met Elsa identificeerde hij zich heel erg. Veel mensen van de LHBT-gemeenschap voelen zich verbonden met Elsa, omdat ze een goed metafoor is om jezelf te zijn en dus de moed hebben om jezelf te accepteren en durven uit de kast te komen. Maar voor Dennis was dat niet zozeer de reden. Hij houdt ten eerste gewoon heel erg van haar uiterlijk, ze draagt een blauwe jurk met glitters en heeft magische krachten. “What’s not to like.” In 2014 had Dennis wat moeilijkheden in zijn leven en uit het nummer ‘Let it go’ (de eerste power ballad van Elsa) heeft hij veel kracht gehaald. Dit is ook meteen het tweede punt, de nummers van Elsa spreken hem ook extreem aan. In het tweede deel zingt Elsa het nummer ‘Show Yourself’ en ook met dit nummer voelde hij een persoonlijke connectie. Hij is op dit moment erg op zoek naar iets waarin hij zich thuis kan voelen, net zoals Elsa, en hij hoopt dat wanneer hij iets nieuws gaat proberen in zijn leven hierin datgene te vinden waar hij naar opzoek was: een vertrouwd gevoel van zich thuis voelen. Hij maakte samen met Elsa een reis. Een reis die begon bij zichzelf accepteren maar ook leren loslaten, en toen samen op zoek naar een plek waar ze thuishoren.


Wat ook helpt is dat natuurlijk de nummers heel catchy zijn en de animaties ook geweldig zijn. Dennis keek zo uit naar die film en als hij dan aan al zijn verwachting voldoet en zelfs meer dan is het zeker niet raar dat de films zo’n impact hebben gemaakt op zijn leven. Het is toch ook fantastisch dat films zo’n magische beleving zijn en zo’n groot deel kunnen uitmaken van iemands leven! Ondanks uit zijn passie voor de films zich niet zo heftig in zijn dagelijkse leven. Dennis luistert vooral veel naar de muziek en kijkt naar veel YouTube filmpjes over Frozen.

“Oh en ik neem elke dag mijn Frozen-broodtrommel mee naar werk!”29 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page