top of page

Vol met Passie deel II

door: Marre Pieper

tekening door Marre Pieper


Zoals je hebt gelezen in mijn eerste deel deze serie zorgen films ervoor dat er bij mensen een enorme passie kan ontstaan. Bijvoorbeeld dat Frozen zoveel heeft betekend voor Dennis! Deze passie uit zich bij iedereen natuurlijk anders want iedereen is ook anders. Voor andere mensen is dat alles kopen en verzamelen van de merchandise, of verkleden als hun favoriete personages en naar conferenties gaan om andere te ontmoeten. Er is ook een groep die nog een stapje verder gaat. Die zo’n liefde en passie voelen voor een film dat ze er alles aan om doen om er zelf ook een deel van te zijn. Deze mensen doen dit door hun eigen verhaal te creëren door middel van een fan film. Een fan film is een film die fans hebben gemaakt compleet uit zichzelf met een eigen geschreven script en ook zonder commerciële doeleinden. Mensen geven zoveel geld uit aan een project zonder geld daarvoor terug te krijgen gewoon omdat ze zo’n liefde hebben voor films/strips of games. En er zijn ook zoveel verschillende soorten fan films, het is niet maar een soort groep. Nee, mensen maken fan films van bijna alles: horror films, games, grote franchises en series. Sommige zijn echt masterpieces en het is zo professioneel, je kan bijna niet geloven dat het door fans gemaakt is.


bron: Octopunk Media


Je hebt bijvoorbeeld de fan film Deadpool the musical 1 en 2 (2018) en ik dacht oprecht dat het eerst deel van de promotie was van Marvel. De film Deadpool gaat over Wade Wilson, een onsterfelijke man die slechteriken te grazen neemt. Het kenbare van Deadpool is dat hij heel vaak in de camera praat, dus tegen het publiek. Dit hebben ze echt zo goed overgenomen in de fan film. Het is echt heel goed gemaakt en ik was ervan overtuigd dat het Ryan Reynolds was die de stem doet van Deadpool. De film is gemaakt door Zamurai Productions en heeft zelfs meerdere prijzen gewonnen. De film is een combinatie van de film Deadpool en de musicalnummers uit Beauty and the Beast. Ze zijn beide heel grappig en echt vet. Deadpool the musical is een goed voorbeeld van een kortere fan film, dit is niet zo veel voorkomend. De meeste fanfilms zijn wel wat langer. Neem bijvoorbeeld de fan film van Uncharted de video game genaamd Uncharted (2018). De videogame gaat over de personage Nathan Drake, een schattenzoeker die de meeste spannende avonturen beleeft. In de fan film speelt de amerikaanse acteur Nathan Fillion, bekend van de tv serie Castle (2009), Nathan Drake terwijl hij probeert te ontsnappen van de slechterik. Nathan Fillion is zelf enorme fan van de video game en was ook mede producer van de fan film. De film was zelfs zo populair dat er een online petitie kwam om hem ook in de officiële Uncharted film Nathan Drake te laten spelen. Er werd alleen later besloten dat de film over een jonge Nathan Drake ging en Tom Holland werd gecast. Nog een voorbeeld van een spel dat een fan film is Detroit: Becoming Human (2018). Het spel gaat over een toekomstige wereld waar androids onder de mensen leven maar als slaven. De androids beginnen een revolutie en ontwikkelingen emoties. De fan film Detroit Awakening (2019) is gemaakt door Octopunk Media en gaat verder met wat er gebeurd na het einde van het spel. Deze fan film maakt alleen gebruik van karakters die heel weinig worden gezien in het spel, en dat zie je niet heel vaak. De film was een groot succes en er volgde een vervolg die langer was en met betere effecten.


bron: Kate Madison


Een voordeel van een fan film is dat ze vaak een verhaal vertellen wat niet is verteld in de film maar wel bestaat in de boeken. Neem bijvoorbeeld de boeken van Harry Potter. In de boeken heeft Harry een kaart gekregen van de marauders. Later blijkt dat de marauders zijn vader, professor Lupin, Sirius Black en Peter Pettigrew waren. Dit is iets wat totaal niet wordt besproken in de films en veel fans vonden dat heel jammer. Toen hebben een paar studenten besloten om het wel naar het scherm te brengen. Ze maakte een fan film die meer liet zien van het achtergrond verhaal van de vier en hun geschiedenis met Severus Snape genaamd: Severus Snape and the Marauders (2016)

Ook in the Lord of the Rings zijn er veel verhalen die niet zijn verteld in de film. De film Born of Hope (2009) is geregisseerd door Kate Madison en geschreven door Paula DiSante, deze film gaat over de bijlagen van het boek Return of the King. De film gaat over hoe de ouders van Aragorn, een van de hoofdrolspelers in the Lord of the Rings, elkaar ontmoeten. Het is echt ongelooflijk hoe erg de kostuums lijken op de echte kostuums en de make-up, holy moly. Echt alsof het gewoon het team is van de originele films.Al deze fan films zijn echt ongelooflijk als je kijkt naar hoeveel deze mensen hebben bereikt met alleen maar hun liefde voor bepaalde films of games. Onder ook maar enig geld te verdienen stoppen ze er zoveel moeite, tijd en eigen geld in. Het is ongelooflijk wat films kunnen voortbrengen in mensen. Maar nog wel het beste voorbeeld is Raiders of the Lost Ark: the Adaption (1989). Drie tieners Chris Strompolos, Eric Zala en Jayson Lamb hebben over een periode van zeven jaar de films Raiders of the Lost Ark (1981) shot voor shot na gemaakt. De jongeren gebruikte het originele script en de originele muziek maar voor de rest hebben ze alles zelf compleet nagebouwd. Ze begonnen toen ze 12 jaar oud waren en hebben het gered met zo’n 4250 euro, in tegenstelling tot de 15 miljoen euro die nodig was voor de originele film. Omdat de film niet in volgorde werd gefilmd, en er zoveel tijd tussen het filmen zat, verschijnen de acteurs in verschillende leeftijden door de film. Er is een hele fascinerende documentaire over geschreven genaamd: Raiders: the Story of the Greatest Fan Film Ever Made. Ik zou deze documentaire echt aanraden want je kan hierin goed zien, hoe de liefde voor een film je hele leven compleet kan overnemen. En dat is de kracht van een goede film.


Als je nu heel benieuwd bent naar deze fan films, ze staan bijna allemaal gratis op Youtube! Dus veel kijkplezier :)13 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page