top of page

Wat wij kunnen leren van Charlie Chaplin

Door: Maureen Vreeburg


Ik heb nog nooit meegemaakt dat ik de naam Charlie Chaplin liet vallen en iemand reageerde met: ‘Charlie wie?’. De opvallende look en typerende humor maken Charlie Chaplin tot op vandaag de dag nog steeds wereldberoemd. Maar wat maakte Sir Charles Spencer Chaplin zó uniek en revolutionair dat Times hem zelfs benoemde tot één van de 100 belangrijkste personen van de gehele 20e eeuw?


Ik herinner mij nog goed dat ik de naam al op zeer jonge leeftijd hoorde, omdat hij voorkwam in een handjeklap liedje die ik vroeger met vriendinnen deed: “Charlie Chaplin ging naar de disco, leerde de meisjes dansen, de Engelsen en de Fransen”. Of iets in die richting. Pas later leerde ik wie hij daadwerkelijk was. Mijn vader had een DVD met korte sketches van Chaplin die hij een keer liet zien. Weer veel later ben ik echt zijn speelfilms gaan kijken. Ondertussen heb ik er al behoorlijk wat van hem gezien en ben ik erg benieuwd geworden naar zijn invloed op de wereld en wil ik met jullie delen wat ik geleerd heb van en over hem. Voorafgaand wil ik jullie wat over zijn leven vertellen.


Tekening door: Sharon Vreeburg


Charlie was geboren op 16 april 1889 in London. Zijn ouders waren beide entertainers in een muziekzaal. Toen Charlie nog erg jong was, ging zijn vader weg en bleven hij en zijn oudere halfbroer Sydney over met hun moeder. Zijn moeder had geen succesvolle carrière en had praktisch geen inkomen. Ze waren zo vreselijk arm, dat Charlie op zijn zevende al 2 keer naar een werkhuis moest. Op Charlie´s veertiende moest zijn moeder opgenomen worden in een mentaal instituut vanwege psychoses. Kort hierna begon Charlie al met live optreden en sketches opvoeren. Op zijn 19e vertrok hij naar Amerika en in 1914 ging hij werken bij Keystone Studios. Kort hierna ontwikkelde hij zijn fameuze karakter ´The Tramp´ en in 1919 was hij al een van de beroemdste personen ter wereld. Dit was nog vóór al zijn wereldberoemde films waar wij hem vandaag de dag zo goed van kennen. In datzelfde jaar was hij medeoprichter van het bedrijf United Artists. Dit gaf hem gehele controle en vrijheid over zijn films. Hij maakte tussen 1928 en 1940 zijn allerbekendste films, namelijk The Gold Rush (1925), City Lights (1931), Modern Times (1936) en The Great Dictator (1940). Hij is meerdere keren getrouwd geweest. In de jaren 40 kreeg hij veel problemen door een rechtszaak tegen hem door zijn ex-vrouw, omdat hij ontdekte dat het kind waarvan ze zwanger was van hem was. In 1953 is hij naar Zwitserland verhuisd met zijn laatste vrouw en daar is hij tot zijn dood gebleven op 25 december 1977.


Charlie Chaplin is natuurlijk enorm invloedrijk geweest in het comedy genre. Hij was pionier in de filmwereld. Naast dat hij een meester was op het gebied van fysieke en zwarte humor, was hij ook de eerste filmmaker die complete controle over zijn films had. Dit alleen al is erg inspirerend om te lezen. De levenslessen die wij dan ook van hem kunnen leren zijn:

Bron: socialisme.eu

Hard werken voor jouw dromen Charlie is hét perfecte voorbeeld dat je je niet moet laten tegenhouden door wat dan ook om te gaan voor wat je wil. Hij is het ultieme voorbeeld van uit extreme armoede komen en uiteindelijk zo’n belangrijk en beroemd persoon worden. Dit had hij op zijn 7e in het werkhuis nooit durven dromen. Mijn moeder zei altijd: “Wie voor een dubbeltje geboren is, zal nooit een kwartje worden”, omdat mijn moeder ook arm opgroeide. Maar iemand als Charlie Chaplin bewijst dat dat absoluut niet waar is. Hij was praktisch een zwerver op een bepaald punt. In plaats van dat hij zich bij die situatie neerlegde en een vaste baan nam, is hij gaan optreden. Hij deed live optredens vanaf jonge leeftijd, tot hij uitgekozen werd om in films te spelen. Uiteindelijk is hij zelf films gaan maken. Hij was een enorme perfectionist, dus wilde alles zelf doen. Hier heeft hij hard voor gewerkt en een organisatie opgezet, zodat hij complete creatieve vrijheid had. En dat in de jaren ‘10, ‘20 van de vorige eeuw! Dus, kijk naar Charlie en laat je nooit wijsmaken dat je dromen niet kan bereiken door geldtekort!


Positiviteit

Als er één ding is waar Charlie goed in is, dan is het wel mensen aan het lachen maken. In wat voor bui ik ook ben, ik kan geen Chaplin film kijken zonder een lach op mijn gezicht te kijken. Zijn speelse en luchtige benadering van soms heftige onderwerpen geven situaties al snel een positieve draai. En dat is ook een mooie levensles die je in de realiteit toe kan passen. Als je zelf alles vanuit een positieve houding bekijkt, kan je veel meer aan dan wanneer je alles al heel negatief bekijkt. Dan kan je op alles klagen, terwijl je ook kan genieten van kleine dingetjes, zoals de zon in je gezicht, lachende mensen en de wind door je haren.


Bij je principes blijven

Oké, ik heb mij niet enorm verdiept in Chaplin’s politieke houding, dus of alles waar hij voor stond per se goed is (is ook subjectief natuurlijk) kan ik je niet vertellen. Wat ik wel weet, is dat hij zich niet zo snel omver liet blazen. Ondanks zijn waardering, kreeg hij ook veel kritiek over zich heen. Bepaalde films waren natuurlijk ook erg progressief voor die tijd. Na ‘The Great Dictator’ werd hij als communist gezien door veel. Dit kwam ook doordat hij zich wel eens liet horen over zijn standpunt op Hollywood feestjes. De Hollywood scene was behoorlijk Republikein en zij vonden zijn socialistische opmerkingen maar niets. Ik weet wel dat er zich meer afspeelde dan dit, maar ik vind het wel mooi om te zien dat hij uitkwam voor waar hij in geloofde, ook al was dit geen populaire mening. Ook liet hij zich niet tegenhouden door mensen om maatschappijkritische films te maken. In 1947 maakte hij de film ‘Monsieur Verdoux’. Deze film gaf ook weer kritiek op het kapitalisme en de film ontving er veel kritiek over. Dus, wees niet te bang en kom uit voor waar je in gelooft en blijf bij je principes.


Niet te bang zijn om uit het normale te stappen

Zoals ik eerder al noemde, was Charlie Chaplin erg vernieuwend. Zijn comedy stijl was lekker absurd en het leek alsof hij geen schaamte kende, wat ik héérlijk vind om te zien! Hij straalde uit dat hij grenzen opzocht en uit zijn comfortzone stapte, of de wereld er nu klaar voor of niet. Gelukkig voor hem, bleek de wereld zeker klaar te zijn voor zijn verfrissende, gekke, unieke inbreng in de cultuur. Hij creëerde een super uniek karakter die hij film na film bleef spelen. Ik vind het ook grappig, omdat ik hem eigenlijk een heel knappe man vind (in zijn jonge jaren dan), maar met zijn opvallende snorretje en veel te grote schoenen en kleding, zie je dat er eigenlijk helemaal niet aan. Bij hem ging het niet om de knappe acteur te zijn waar elk persoon voor viel (wat ze toch wel deden, want wie wil nou niet iemand die je zo aan het lachen kan maken? En dan nog zo creatief ook), hij liet zich compleet gaan. Dus, wees niet te bang om uit je comfortzone te stappen, wees je gekke, opvallende, uitbundige zelf, want dat maakt je uniek!


Alles bij elkaar valt er een hoop te leren van hoe Charlie Chaplin te werk ging en ook door de mooie boodschappen in zijn films, maar daar kan ik weer een heel apart artikel over schrijven, alleen al over zijn bekende speech in The Great Dictator. Maar ik raad jullie zeker aan om zo veel mogelijk films van hem te kijken, als je dat niet al gedaan hebt!


122 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


Ojon van Strijland
Ojon van Strijland
Apr 20, 2021

Ik ben een grote fan van Charlie Chaplin, heb zelf nog zijn graf bezocht in Zwitserland. Als filmmaker was hij een pionier.

Like
bottom of page