top of page

Een van de meest iconische films van de jaren 80

Door: Marre Pieper


In de jaren tachtig maakte Universal een periode mee waar ze het ene succes na het andere mee maakten. Dit succes begon met de film Jaws (1975) maar snel daarna kwamen er nog meer films uit die nu als echte klassiekers worden gezien. Denk daan E.T. The Extra Terrestrial (1882), Jurassic Park (1993), Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark (1981), Ghostbusters (1984) en nog veel meer. Steven Spielberg was alleen niet de regisseur van Ghostbusters in dit lijstje. Nog een iconische film die Universal in die tijd uitbracht was Back to the Future (1985). De Back to the Future trilogie zijn de favoriete films van mijn vriend en ik heb toen voor zijn verjaardag geregeld dat hij een ritje mocht maken in een echte DeLorean net als Marty McFly. Ik kwam erachter dat er een hele DeLorean fanclub is en dat deze mensen vooral van deze auto houden omdat ze zo’n fan zijn van de films. Ik besloot wat onderzoek te doen en kwam erachter dat er nog steeds echt een enorme fanbase bestaat. Ik denk dat er weinig films zijn waarvan je kun zeggen dat iedereen hem kent, maar ik twijfel geen seconde als ik zeg dat ik het gevoel heb dat Back to the Future (1985) daar eentje van is. Maar hoe komt het dat deze films nog steeds zo populair zijn en wat is nou precies hun aantrekkingskracht?

Tekening door Marre Pieper


*SPOILERS*


Laat ik beginnen met een beetje geschiedenis van de drie films. Het begon in 1980 toen Bob Gale en Robert Zemeckis het idee bedachten van de film. Ze hadden al een paar keer samengewerkt maar helaas tot geen succes. Ze zijn met het script naar meer dan veertig film studio’s geweest maar iedereen wilde er niks van horen. Dat is wel een nadeel van Hollywood, als je nog geen aantoonbaar succes hebt behaald is het veel moeilijker om je film te laten maken. Gelukkig had Robert Zemeckis in de tussentijd de film Romancing the Stone (1984) gemaakt. Deze film was een groot succes en de twee hadden binnen no time een film deal. Toen begonnen ze met de casten van de sterren. Gale en Zemeckis wilden echt heel graag Michael J Fox als hoofdrolspeler Marty McFly maar helaas had hij een contract met een tv-show Family Ties (1982-189) waarin stond dat hij geen ander werk mocht doen. Ze besloten om toen maar te gaan werken met Eric Stoltz. Na een paar maanden filmen was Zemeckis niet tevreden met het werk van Stoltz. Ze namen nog eens contact op met de baas van Family Ties en die zei: ‘Als Michael J. Fox het script goed vindt dan mag hij het doen.’ Natuurlijk vond hij het script fantastisch en werd hij de iconische Marty McFly. Ze hebben toen allemaal reshoots moeten doen waardoor er wel vier miljoen dollar bij het budget opkwam. Maar het was het allemaal waard want de film heeft 388.8 miljoen dollar opgebracht tegen een budget van 19 miljoen dollar. De film werd erg goed ontvangen door het publiek en verdiende zelfs 3 Academy Award nominaties en won er zelfs één!

Bron: Universal


De film werd ontzettend goed ontvangen door alle film critics en hij wordt zelfs gezien als een van de beste science-fiction films ooit. Door het enorme succes heeft Universal besloten om het flink uit te melken en besloot er een multimedia franchise van te maken. Er zijn video-games, stripboeken, eten, kleding en zelfs een musical gemaakt gebaseerd op de films. Door het succes van de eerste film zijn er uiteindelijk ook een tweede en derde film gemaakt en ook die waren extreem populair. De aantrekkingskracht van deze films is dat het op eerste zicht een heel simpel verhaal is. Marty reist per ongeluk 30 jaar terug naar het jaar 1955 met een tijdmachine gemaakt uit een DeLorean auto. Hij ontmoet zijn vader en volgt hem. Dan omdat hij zich bemoeit met het leven van zijn vader wordt zijn moeder verliefd op hem. Hierdoor verwijdert hij dus zijn eigen bestaan. Hij gaat op zoek naar Emmet ‘Doc’ Brown, de bouwer van de tijdmachine en legt uit wat er aan de hand is. Samen bedenken ze een plan om Marty terug te krijgen naar de toekomst en hoe hij ervoor gaat zorgen dat zijn vader en moeder verliefd worden. Het simpele van het plot is ook een van de beste elementen van de film. Hierdoor is er genoeg plek en ruimte voor humour. Ik heb ooit alleen de eerste film gezien en vond het wel een leuke en goede film maar pas toen ik samen met mijn vriend deel twee en drie had gezien snapte ik pas wat voor achterliggende gedachten er wel niet achter deze films lagen. Elke film zit zo goed in elkaar en ze hebben alle drie ook echt met elkaar te maken. Ze zijn alle drie zo goed met elkaar verweven en ik vind dat echt ongelooflijk. Er zijn zoveel iconische dingen in deze film zoals bijvoorbeeld de DeLorean, of wat dacht je van het hoverboard en de Nike’s die zichzelf strikken? Het is zeker geen wonder dat deze films een enorme following hebben gekregen.


Deze films zijn een must-see voor iedereen of je nou van films houdt of niet. De manier hoe de acteurs de rollen vervullen is gewoon fantastisch en ik kan ook niemand indenken die beter was geweest. Het is heel goed te begrijpen waarom het nog veel vele mensen hun favoriete film is. Het is een tijdloze science-fiction film voor het hele gezin. Het enige jammer is dat wij helaas nog niet rond vliegen in auto’s en chillen met cybernetics sinds 2015. Wel een leuk feitje, Nike heeft de schoenen echt gemaakt en een paar aan Michael J. Fox geschonken. De acteur heeft helaas last van Parkinson en kan zijn eigen veters dus niet meer goed strikken.
12 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


Ojon van Strijland
Ojon van Strijland
Apr 13, 2021

Erg leuke film, als trilogie ook erg goed geslaagd!

Like
bottom of page