top of page

FILMS DIE HET WITTE DOEK NOOIT HEBBEN GEHAALD

Updated: May 19, 2020

Door: Marre Pieper


Voor elke film die wordt gemaakt zijn er minimaal tien films die de prullenbak in worden gegooid. Ondanks de wildste ideeën en grootste plannen halen helaas niet alle films het witte scherm. Alhoewel, wellicht is het niet altijd zo erg geweest dat de productie vroegtijdig is afgekapt. Ik vind het heel interessant om te lezen over films die nooit zijn uitgebracht. Dus ik dacht, ik maak een lijstje van een paar films waarvan ik het persoonlijk jammer vind dat ze nooit zijn uitgebracht.


tekening door Marre Pieper


*SPOILER ALERT*


Gladiator 2

Veel mensen hebben wel eens de beroemde quote van Russell Crowe’s karakter, Maximus uit Gladiator (2000) “Are you not entertained?” gehoord. Wat minder mensen weten is dat er ooit een idee was voor een vervolg, en ook niet zomaar een vervolg. De beroemde australische muzikant Nick Cave had een script geschreven en het is moeilijk om te geloven dat het een hele serieuze poging was. Ondanks dat Maximus in het origineel als een held stierf en herenigd werd met zijn vrouw en kind, besloot Nick Cave dat de gladiator gereïncarneerd moest worden als een onsterfelijke strijder. Maximus moest van de Romeinse goden meerdere taken uitvoeren, inclusief Jezus vermoorden omdat hij te populair werd. Naast het vermoorden van de zoon van God, bemoeide Maximus zich met onder andere de Tweede Wereldoorlog en de Vietnamoorlog. Uiteindelijk eindigde hij achter een bureau bij het Pentagon, en dat was nog niet eens het raarste eigenlijk. Ondanks de eerste slechte reactie van Russell Crowe kon hij het script toch niet loslaten en probeerde hij er mee te werken voor een tijd. Hij zei zelfs dat ‘het briljant werkt als een verhaalvertelling.’ De verklaring hiervoor is dat Crowe waarschijnlijk zelf verantwoordelijk is voor een paar ideeën in het script. Dit komt omdat de eerste versies gingen over zijn karakter’s zoon in plaats van hem en had hij er dus niks mee te maken. Zoals je misschien al verwacht was er geen enkele studio die deze film wilde maken en het is nu nog alleen iets wat fantastisch had kunnen zijn. Oh en de titel van de film? ‘Christ Killer’.


Napoleon

Er zijn niet veel films waar zoveel onderzoek voor is geweest als voor deze. Ondanks dat Stanley Kubrick alles tot in de puntjes had onderzocht is deze film er toch nooit gekomen. ‘Napoleon’ moest Kubricks grootste film worden. Hij heeft tientallen jaren de film voorbereid, meerdere dozen gevuld met onderzoeksmateriaal en zelfs een assistent de wereld rondgestuurd om in Napoleon’s voetstappen te treden. De film zou een epische vertelling zijn over de jeugd van Napoleon Bonaparte, zijn politieke carrière en zijn dood. Helaas was Kubrick niet de enige die dit idee had. In 1970 won Rod Steiger de race met zijn film ‘Waterloo’ . Deze vertelling, over de slag waar Napoleon eindelijk werd verslagen, kwam als eerst in de bioscoop. Het was een flop. Hierdoor hadden de studio's totaal geen vertrouwen meer in Kubrick’s versie van het historische figuur en wilden zeker geen bakken met geld eraan uitgeven. De studio’s waren te bang voor veel geld verlies en de film werd stilgezet. Ondanks dit probeerde Kubrick zijn hele leven de film tot werkelijkheid te brengen, maar hij heeft hem helaas nooit af kunnen maken voor zijn dood in 1999.


E.T Prequel en Sequel

De film Close Encounter Of The Third Kind was een groot succes voor Steven Spielberg in 1977. Columbia Pictures werd erg blij van het geld wat er binnen stroomde en besloot dat ze een vervolg wilde. Spielberg was niet heel enthousiast, maar hij wilde niet dat er een vervolg kwam zonder zijn invloed, zoals Jaws 2, en dus was hij erbij. Hij bedacht de film ‘Night Skies’ gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Kelly-Hopkinsville ontmoeting. In 1955 waren er een opeenvolging van ontmoetingen met vermeende buitenaardse wezens tussen de gebieden Kelly en Hopkinsville in Amerika. Door vele ufologen wordt deze ontmoeting gezien als de meest belangrijke en best gedocumenteerde zaken in de geschiedenis van UFO-incidenten. De horror aspecten werden verhoogd, waardoor Night Skies weinig te maken had met het wonderbare gevoel van ontzag en wonder in Close Encounters. Helaas verloor Spielberg zijn interesse in de horror en anarchie van Night Skies, en begon meer te denken over een rustigere film over een jongetje en een vriendelijke alien. Night Skies werd in de prullenbak gegooid maar echoes ervan leven voort in de film E.T.


Over E.T. gesproken, de film werd zoals jullie misschien weten, weer een enorme hit voor Spielberg. Zoals voorheen werd er weer gedacht om een vervolg te maken van een prima op zichzelf staand verhaal. Samen met Melissa Mathison, die de orginele E.T. schreef, kwam Spielberg op het idee voor een vervolg genaamd Nocturnal Fears. De film gaat over slechte aliens die vleesetende monsters zijn. Wanneer ze op de Aarde arriveren geeft hun leider, Korel, de order om het bos in te gaan om eten te vinden. Terwijl de alien monsters uit hun schip komen stoten ze een hypnotische hum uit, wat een verlammend effect heeft over het wildleven in de omgeving. Verder zou in het verhaal Elliott, zijn broer en zus worden gekidnapt en gemarteld door de aliens. Gelukkig verschijnt de vriendelijke ET net op tijd en worden ze bevrijd. Goddank besefte Spielberg dat dit wellicht een beetje te veel horror was in vergelijking met de goedaardige orginele E.T. en gooide hij het in de prullenbak.

Copyright: HG Griger


The Tourist

Door sommige filmkenners wordt deze film gezien als een van de meest gemiste kansen als het gaat over science-fiction films. ‘The Tourist’ had zelfs de beste studio film kunnen zijn van de jaren 80. De film is geschreven door Clair Noto, en het gaat over een ondergrondse wereld van alien vluchtelingen in Manhattan. Deze aliens zijn afgesneden van hun thuisplaneet en moeten zien te overleven in de menselijke wereld. De hoofdpersoon is Grace Ripley, een succesvolle zakenvrouw die op zoek is naar een manier om terug te gaan naar haar thuisplaneet. Universal was geïnteresseerd en kocht de rechten in 1980, maar helaas was er een botsing van persoonlijke verschillen en creatieve ideeën tussen Noto en Brian Gibson, de regisseur. Toen de productie van de film maar niet op schoot, ging Noto naar een andere studio, Zoetrope. Maar door financiële omstandigheden gebeurde daar ook niks en kwam Universal ook nog eens zijn recht claimen op het script. Hierdoor kwam de productie helemaal tot stilstand en ligt deze geweldige science-fiction film ergens in iemands kast stof te vangen. De film, omschreven door mensen als Men in Black maar dan iets grover, heeft naast dit aparte script ook een heel vreemde artwork gekregen van HG Griger. Dit is nu het enige wat het publiek heeft en waarschijnlijk gaat zien van deze film.


Al deze films hadden misschien wel meesterwerken kunnen zijn, of totale flops. We kunnen er alleen maar over speculeren en zullen we het helaas nooit weten.

46 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page