Door: Marre Pieper
Op 6 augustus 2019 kondigde Bob Iger, CEO van Disney, aan dat ze binnenkort een streaming dienst gaan aanbieden. Hiermee besloten ze om de strijd aan te gaan met Netflix, de grote naam in de streamingdiensten wereld. Maar hoe was Disney van plan om Netflix van zijn troon te stoten? Netflix heeft 203.67 miljoen betalende klanten en dat is een flink aantal om in te halen. Maar Disney had goed gekeken naar wat het sterkste punt was van Netflix. Netflix is niet alleen zo populair omdat ze veel bekende films en series op hun streamingdienst hebben, maar ook omdat ze originele content maken. Van hoge en lage kwaliteit, maar vooral hoge kwaliteit. Bij de 2021 Academy Awards heeft Netflix maar liefst 35 nominaties binnen voor hun eigen geproduceerde films. Disney+ heeft hier goed naar gekeken en kondigde ook aan dat naast alle films die vallen onder het bedrijf Disney (dus ook alle Marvel films en films van 20th Century Fox) ze ook originele content gingen aanbieden waaronder series over originele Star Wars karakters en verdieping van het Marvel Universum. Op 12 november 2019 was het zo ver en Disney+ begon de strijd tegen Netflix.
Tekening door Marre Pieper
Aan het begin twijfelde ik nog of ik een abonnement zou nemen op Disney’s streaming service, omdat hun aanbod van films en series niet enorm was, maar toen kondigde Disney de serie The Mandalorian (2019) aan als eerste originele serie die alleen beschikbaar was op Disney+. Ik ben zelf een enorme fan van de Star Wars franchise en ik kon deze serie niet missen. De serie werd ook enorm geprezen door anderen en ik heb dus ook besloten om een Disney+ abonnement te nemen, eigenlijk alleen maar voor the Mandalorian. Toen kondigde ze ook nog eens aan dat er wel drie verschillende marvel series kwamen, WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier en Loki, toen wist ik dat ik de goede beslissing had gemaakt. Ik ken heel veel mensen die echt alleen Disney+ hebben genomen dankzij de aantrekkingskracht van the Mandalorian. Maar waarom is de Mandalorian nou zo’n succes? En hoe heeft Disney+ het voor elkaar gekregen om nu al 100 miljoen subscribers te hebben?
Bron: Disney+
Het antwoord daarom is, de kwaliteit en budget voor hun series. Netflix heeft de belofte gedaan om elke week van 2021 een nieuwe film uit te brengen. Dit is een grote belofte en heel veel mensen dachten dus ook, ik kan niet wachten op al deze kwaliteit films. Helaas vallen de meeste van deze films tegen. Hoe kan het ook anders? Het is niet te verwachten dat al deze films dan ook van dezelfde kwaliteit zijn. Het lijkt soms wel alsof Netflix gewoon elk script aanvaard en er miljoenen in stopt, zonder dat ze echt weten wat nou de kwaliteit ervan is. Hierdoor moet je bij Netflix af en toe wel goed zoeken naar de pareltjes. Bij Disney+ produceren ze veel minder, maar dit zorgt er wel voor dat elke aflevering van hun series voelen als mini-films. De Mandalorian heeft dan ook een 8.8 als cijfer op IMDb. De afleveringen zijn fantastisch geschreven, de cinematography is echt amazing en het acteerwerk van iedereen is super. Elke keer als Pedro Pascal zijn helm af deed was ik weer verbaast dat hij onder het masker zat. En natuurlijk de ster van de show: Baby Yoda of zoals wij hem volgens Disney moeten noemen: Grogu. Ze gebruiken hiervoor een hele dure animatronic die echt super realistisch is. Hierdoor komt Grogu echt over als iets echts en heeft hij miljoenen harten veroverd over de hele wereld. Maar dan, seizoen 1 is afgelopen van de Mandalorian en veel kijkers stoppen hun maandelijkse betaling. Waarom betalen voor Disney+ als de enige reden dat je kijkt is afgelopen?
Bron: Disney+
Om meer fans te behouden besloten ze dus om drie Marvel series te maken. De series van WandaVision en the Falcon and the Winter Soldier vinden zich plaats na het einde van Avengers: Endgame (2019) en laat zien hoe de wereld verder leeft na deze heftige gebeurtenissen. Ook laat het karakters zien die zeker niet de meeste screentime kregen in de films. Ik had eerlijk nooit echt een sterke mening over Wanda en Vision maar na het kijken van deze serie zijn ze een van mijn favoriete karakters! In the Falcon and the Winter Soldier heeft Disney erg goed ingespeeld op de chemistry van de acteurs die de twee hoofdpersonen spelen: Sebastian Stan en Anthony Mackie. Tijdens alle pers momenten van Marvel vonden fans de relatie tussen deze twee mannen helemaal geweldig. Marvel is heel slim geweest om ze daardoor een eigen serie aan te bieden. Een van de grappigste scènes is geïmproviseerd door de twee. Dit was een dus een hele slimme zet. Dan heb je nog de derde serie: Loki. De enige van de drie die nog niet te zien is. In Avengers: Infinity War (2018) komt Loki eindelijk aan zijn echte einde. Na meerdere keren net gedaan te hebben alsof hij dood ging, was dit het toch echt. Heel veel fans vonden het extreem jammer, want de god van chaos was een van de meest populaire karakters uit het Marvel Cinematic Universe. Dan in een scene in Endgame krijgt Loki de tesseract in handen door wat tijdreis gedoe en ontsnapt hij. Dit was de opening voor de serie. Loki ontsnapt door naar andere werelden en tijden te reizen. Ik vind dit persoonlijk een hele slimme loophole van Marvel. Ze hebben een karakter eigenlijk dood gemaakt maar toch kunnen ze hem nog een compleet eigen serie geven. Ik heb wel hoge verwachtingen van Loki want WandaVision heeft een 8.1 op IMDb en the Falcon and the Winter Soldier een 7.9.
Bron: Disney+
Het voordeel van Disney is dat de acteurs die in Marvel films spelen het redelijk leuk vinden en dat veel acteurs ook een deel willen zijn van de Marvel wereld. Hoe vet is het om te zeggen dat je een held of schurk hebt gespeeld uit een stripboek? Hierdoor hebben Disney en Marvel veel keuze uit allemaal A-list acteurs. Ik was bijvoorbeeld erg onder de indruk van het feit dat Owen Wilson een grote rol heeft in de serie Loki. Ook heb je in WandaVision een enorme goede cameo van Evan Peters als Quicksilver, waar Disney maar liefst 71.3 miljard dollar voor heeft betaald. Wat je moet weten is dat Marvel in 2009 is overgekocht door Disney. Maar daarvoor had Marvel de filmrechten van de X-Men aan Twenty Century Fox verkocht. Zij zijn toen begonnen aan een X-Men film series met X-Men (2000) en hebben die afgemaakt met X-Men: New Mutants (2019). Het X-Men Cinematic Universe is nu aan het einde gekomen omdat in 2019 Disney 20th Century Fox opkocht en dus ook de rechten van de X-Men. In de X-Men Cinematic Universe speelt Evan Peters ook Quicksilver, maar Disney mocht dit dus niet gebruiken tot ze 20th Century Fox kochten. En wat kostte deze overname? 71.3 miljard dollar. Disney is wel de koning van dure en epische cameos want wat dacht je van het feit dat aan het einde van The Mandalorian seizoen 2 Luke Skywalker opeens binnen komt gelopen. En dan gespeeld door de originele acteur Mark Hamill maar dan jong gemaakt met CGI technieken. Dat was waarschijnlijk ook niet heel goedkoop. Nog een interessante keuze voor acteurs is de keuze van Wyatt Russell als John Walker in the Falcon and the Winter Soldier. John Walker is een Amerikaanse soldaat die de rol overneemt van Captain America nadat Steve Rogers ermee is gestopt. Alleen had Steve Sam gekozen als vervanging en niet John Walker. Hij voelt dus heel erg als een soort Aliexpress versie van de Amerikaanse superheld. Blijkbaar heeft Wyatt Russell dus auditie gedaan voor de originele rol van Captain America, maar hij heeft deze niet gekregen, want Marvel wilden per se Chris Evans. Waarschijnlijk heeft Wyatt Russell geen slechte gevoelens naar Disney of Chris Evans hierover, maar je moet toegeven dat het wel wat extra kracht geeft als John Walker boos tegen mensen roept dat hij de echte Captain America is.
Bron: Disney+
Ik kan echt uren over deze series praten, maar ik raad jullie vooral aan om deze series te kijken. Als je fan bent van Star Wars en/of Marvel zijn deze series echt de moeite waard. Maar wat verwacht je van series met een budget van 25 miljoen dollar per aflevering. Ik wil je niet overhalen om Disney+ te gaan kopen, alleen als je het echt zelf wil. Maar anders zijn er genoeg illegale online streaming sites (sssshhhh laten we doen alsof ik dit niet gezegd heb) waar je het kan kijken. Ten slotte zal ik nog een leuk feitje vertellen, deze keer over The Falcon and the Winter Soldier. In derde aflevering van de serie genaamd ‘Power Broker’ gaan Sam, Bucky en Zemo naar een feest toe om wat informatie te krijgen. Tijdens dit feest zie je Zemo kort dansen, echt maar 1 seconde ofzo. De fans vonden dit helemaal geweldig! Toen kondigen Daniel Bruhl, de acteur die Zemo speelt, aan dat ze veel meer shots hebben van hem die aan het dansen is en dat dit maar een kort stukje is. Fans begonnen toen op social media met zijn allen te eisen dat Disney de ‘Zemo Cut’ moest laten zien. Een referentie naar natuurlijk de Snyder Cut, waar ik laatst ook een artikel over heb geschreven. Het duurde daarna niet lang tot Disney dit ook deed en de Zemo Cut werd op Youtube geplaatst tot het grote genot van vele fans, inclusief ik. En het leukste van allemaal nog is dat deze dans scene compleet geïmproviseerd is! Als Disney+ zo door blijft gaan en dit soort kwalitatieve series uitbrengt dan moet Netflix toch gaan oppassen en beginnen met over hun schouder te kijken.
コメント