top of page

Vijf levenslessen over de liefde uit romcoms die helemaal nergens op slaan

Door: Marre Pieper


Romantische comedy’s of ook wel romcoms genoemd zijn een genre film die al jaren populair is en worden daardoor ook al jaren gemaakt. Maar het hoogtepunt van romcoms was wel in de jaren 90 en begin 2000. Ik als millennial heb er veel van gekeken en vond ze altijd heel leuk, alleen hoe ouder ik werd, besefte ik me steeds meer dat romcoms ons nogal een verkeerd beeld geven van liefde. Een beeld wat echt totaal onrealistisch is voor als je een echte relatie hebt/wilt. Dus daarom hier een lijst van vijf levenslessen over de liefde uit romcoms die helemaal nergens op slaan.

Tekening door Marre Pieper


*SPOILER ALERT*


Het is compleet okay om jezelf helemaal te veranderen voor een persoon. Jezelf zijn is soms lastig en vooral als je iemand heel leuk vindt, maar één ding wat je nooit moet doen is jezelf helemaal veranderen voor een persoon. In Grease (1978) verandert Sandy haar complete persoonlijkheid van een beetje bekakt, lief en verlegen meisje naar een rock-chick met leren kleding, alleen maar omdat ze een relatie wil behouden met Danny. Laten we even meteen zeggen dat dit niet okay is. In een relatie verander je en groei je samen met je partner maar om je complete persoonlijkheid te veranderen voor iemand anders is wel heel extreem. De persoon voor wie je verandert houdt dan niet van jou maar van de nep-persoon die jij hebt gemaakt. Je moet je hele leven dan een leugen leiden, dat lijkt mij totaal niet de bedoeling. In the Ugly Truth (2009) ontmoet Abby een man genaamd Colin en met de hulp van haar co-presentator vertelt hij precies wat Abby moet doen om te zorgen dat Colin haar leuk vindt. Later beseft Abby gelukkig dat Colin haar niet leuk vindt om haarzelf maar om de nep persoonlijkheid. Maar toch probeert ze het eerst wel.bron: Miramax Films


Het tweede punt heeft te maken met het eerste punt maar gaat nu over je uiterlijk. Het veranderen van je uiterlijk heeft altijd een positief effect op je liefdesleven. Denk aan de essentiële make-over scènes in romcoms. In de film ‘She’s all that’ (1999) is Laney een nerdy, loner meisje waarin de jongens totaal geen interesse in hebben. Dan krijgt ze een make-over waarin ze compleet haar uiterlijk verandert en opeens is ze populair en zijn er meerdere jongens geïnteresseerd in haar. Ook in de film the DUFF (2015) wordt de hoofdpersoon Bianca gezien als de minst knappe uit haar vriendengroep en zijn jongens alleen geïnteresseerd in haar om zo bij haar vriendinnen te komen. Uiteindelijk heeft ze een make-over om te laten zien dat zij ook knap is. Het is een standaard ding in romcoms dat wanneer je je uiterlijk verandert het een positieve invloed heeft op je liefdesleven, maar hoezo moet jij je hele stijl veranderen zodat mensen romantisch geïnteresseerd in je zijn? Nee, gewoon nee. Je moet kunnen dragen wat jij wil, wanneer je wil en niet wat andere mensen denken wat aantrekkelijk is.


Stel je voor, je vindt een jongen leuk en hij vindt jou ook leuk. Jullie chillen heel veel en alles lijkt perfect. Maar dan kom je erachter dat hij alleen maar interesse in je toonde omdat hij betaald kreeg. Nou, ik zou daar niet heel blij mee zijn en het zou moeilijk zijn om het uit te praten maar zo werkt het niet in romcom land. Deze dingen gebeurde Kat in 10 Things I Hate About You (1999) en Patrick is de jongen die betaald kreeg om haar te daten. Ze vergeeft hem uiteindelijk omdat hij een gitaar heeft gekocht van het geld wat hij kreeg. Oh en als ze hem niet had vergeven dan waren mensen verbaast geweest want hoe kan je hem niet vergeven? In romcoms is alles toch veel makkelijker dan het echte leven en komt alles goed zonder dat de personages het uitpraten of simpelweg niet meer bij elkaar komen. Nee, in romcoms vergeef je je partner altijd, vooral als ze een groot romantisch gebaar hebben gemaakt.


bron: Netflix


Sierra Burgers is een onpopulair verlegen meisje op haar middelbare school in de film Sierra Burgers is a Loser (2018). Ze wordt gepest door de populaire Veronica. Een knappe jongen van een andere school, Jamey, ziet Veronica bij een restaurant en vraagt om haar nummer. Veronica heeft al een vriend en ziet dit als de perfecte kans om Sierra te pesten. Veronica geeft Jamey Sierra’s nummer en Jamey smst meteen. Sierra ziet het smsje en smst terug. Ze beginnen te flirten, ook al beseft Sierra dat Jamey denkt dat zij iemand anders is. Uiteindelijk komt Jamey erachter, maar uiteindelijk vergeeft hij haar. Dit slaat terug op het vorige punt alleen gaat dit om het feit dat liegen over wie ze precies is blijkbaar helemaal okay was, omdat ze verliefd is. Ze heeft Jamey wekenlang voorgelogen en toch wil hij nog een relatie met haar. In romcoms zijn er meerdere momenten zoals dit. Momenten waar liegen wordt goed gepraat omdat de persoon verliefd is. In de echte wereld is liegen niet okay en zijn er gevolgen. Maid of Manhattan (2002) is ook een goed voorbeeld. Marisa doet net alsof ze rijk is terwijl ze een arme huishoudster is, alleen maar omdat ze een rijke man heeft ontmoet en er een misverstand was tussen de twee. Normaal los je het misverstand op maar nee, in een romcom laat je het misverstand en lieg je.


Bron: CBS Films


Wat hebben de films ‘What’s Your Number (2011) en ‘The Back-up Plan’ (2010) gemeen? ‘What’s Your Number’ gaat over Ally. Ze las in een artikel dat als je meer dan twintig bedpartners hebt gehad je geen ware liefde kan vinden. Zij telt al haar bedpartners en beseft dat ze op de negentien zit. Ze besluit om geen nieuwe bedpartner te vinden maar al haar oude bedpartners te bezoeken. Ze is ervan overtuigd dat haar ware daar tussen zit. In ‘The Back-up Plan’ heb je Zoe. Zij is overtuigd dat ze te oud is om ware liefde te vinden en neemt een baby via IVF. Dan terwijl ze zwanger is vindt ze natuurlijk een man. Het zijn beide films met als hoofdpersoon een vrouw van begin 30 die ervan overtuigt is dat ze geen ware liefde meer zal vinden omdat ze te oud is. In romcoms is er blijkbaar een maximale leeftijd voor ware liefde. Dit is zeker niet waar, als kind van gescheiden ouders, weet ik dat je soms op latere leeftijd iemand pas vindt die echt de ware is. Er zijn zeker stelletjes die elkaar jong al ontmoeten en dan altijd bij elkaar blijven maar er is zeker geen deadline voor liefde.


Romantische Comedy’s zijn leuke films en vermakelijk maar pas op met wat je ervan overneemt want ze laten niet altijd zien hoe het in de echte wereld werkt.27 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page